Utvisningarna till Irak = Bildts rätta ansikte

2011-01-27 16:55:21
Högerregeringen har hö­ga opinionssiffror, men möter också motstånd. Tvångsutvisningarna av flyktingar till Irak har blivit en symbol för Moderaternas brutala agerande.

600 personer demonstrerade med en dags varsel i förra veckan i Göteborg mot utvisningarna och till stöd för de aktivister som i tre dagar blockerade polisens transporter. Krav på amnesti för gömda flyktingar får ökat stöd.

Wikileaks dokument har visat hur ministrarna Bildt och Billström i september 2007 förklarade att deras ”huvudsakliga bekymmer” var ”den irakiska invandringen till Sverige”. Därför utpressades den irakiska regeringen, med hjälp av USA, till att skriva under ett återvändandeavtal.
Regeringens syfte var uppenbart: att resa ännu hö­gre murar mot flyktingar, flirta med rasistiska fördomar och att avleda uppmärksamheten från alla dess övriga försämringar, och privatiseringar.
Men detta slår nu tillbaka.
Kritiken mot våldsamma utvisningar med hjälp av arresteringar, handbojor och tårgas växer. När utvisningsminister Tobias Billström i veckan intervjuades i Rapport gav han samma svar 17 gånger – att regeringen inte kommenterade Wikileaks.

Istället har regeringen försvarats av Sverigedemokraterna, som får fortsatt stort utrymme i media med krav på terrorlagar och övervakning riktat mot muslimer. SD vill rikta all uppmärksamhet på islam och muslimer. Jimmie Åkesson skrev i DN i tisdags att det är ”naturligt” att ställa grupp mot grupp.
Detta är en politik för att ta bort fokus från den o­rättvisa högerpolitiken, som SD stödjer, och som riskerar att splittra motståndet.

Socialisters svar är att alla som drabbas av regeringens försämringar mås­te kämpa tillsammans – arbetslösa, sjuka, flykting-ar, pensionärer, liksom alla som kämpar mot nedskärningar och nedläggningar.

Gemensam kamp mot rasism och orättvisor handlar just nu mycket om att stoppa utvisningarna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!