
Det var i februari 2005 som det lokala facket gjorde upp med tvätteriets nya ägare om att trotjänare med 20-40 års anställningstid inte skulle erbjudas återanställning. Detta skedde över huvudet på de berörda och efter en förödmjukande arbetsrotation, där det skulle ”bevisas” att vissa utpekade inte klarade av jobbet. Andra, som var sjukskrivna, fick bara ett telefonsamtal där de meddelades att de inte hade något jobb kvar.
Trots att Industrifacket (numera IF Metall) lokalt och sedan även regionalt svikit de sparkade så har de drivit frågan vidare till domstol.
– Ju mer Tvättservice fördröjer det hela desto mer taggade och sammansvetsade blir vi, berättar Elisabeth Enbom, en av de tio som driver fallet vidare.
– Vi har hela tiden hävdat att undantag från LAS och turordningsreglerna bara kan göras om det finns fullmakt från de som berörs, säger Elisabeth Enbom.
Tvättservice förhalar
– Tvättservice, cheferna Espling (som numera bytt namn till Ljungberg) och Lagerkvist har hela tiden försökt förhala processen. De skyller på semester och allt möjligt. Senaste försöket är att de kräver att tre domare ska döma, eftersom de vet att tingsrätten är överbelamrad med arbete, säger Elisabeth Enbom.Tvätteriarbetarnas kamp för att försvara LAS har blivit ännu viktigare sedan högeralliansen börjat sin attack på arbetare och fackföreningsrörelsen. Helt klart är att arbetsgivarna har fått blodad tand genom regeringens nya attacker. Fackliga aktivister måste svara genom att solidariskt ställa sig bakom de som kämpar, till exempel tvätteriarbetarna i Boden.
– Vi ger oss inte. Vi har fortfarande ett stort stöd, till exempel från gruvfacken, avslutar Elisabeth Enbom.
Jonas Brännberg