Frankrike: Massprotester mot Sarkozy

2007-10-24 14:40:15
I slutet av förra veckan genomförde transportarbetare och anställda i energisektorn de första stora strejkerna mot Sarkozys högerregering. Och facken varnar för nya strejker om regeringen inte drar tillbaka sina provokativa förslag.

I samband med den första strejkdagen den 18 oktober genomfördes stora demonstrationer i minst 60 städer runt om i Frankrike mot försämringar av pensioner och privatiseringar.
”Tusentals strejkande marscherade genom Paris och andra stora städer. Uppemot 73 procent [facken säger 75 procent] av de anställda inom det statliga järnvägsbolaget SNCF strejkar, vilket betyder den största uppslutningen på flera år. Mer än 90 procent av höghastighetstågen står stilla. I Paris rullar bara det förarlösa tunnelbanetåget som normalt”, rapporterade nyhetsbyrån AFP den 18 oktober.
Facken hälsade strejken och demonstrationerna som en stor framgång och hotar med nya strejker om regeringen inte ger vika.
Bakgrunden till strejkerna är regeringens planer på att höja pensionsåldern och intjänandetiden samt nya privatiseringar inom energisektorn.
Sarkozy vill avskaffa de speciella pensionsvillkor (les régimes spéciaux) som gör det möjligt för bland annat vissa grupper av offentligt anställda – exempelvis anställda i järnvägen och statliga energibolag – att gå i pension vid 50 års eller 55 års ålder. Den tidiga pensionsåldern är en rättighet som vunnits genom decennier av kamp.

För pensionerna

Regeringen vill helt avskaffa detta system och samtidigt höja intjänandetiden från 37,5 år till 40 år, det sistnämnda är en försämring som redan införts i den privata sektorn.
Järnvägsarbetarna kämpar inte bara för sina pensionsvillkor utan också mot regeringens föreslagna neddragningar av underhåll och antal bemannade järnvägsstationer.
I mitten av 1990-talet försökte den dåvarande regeringen att genomdriva samma försämring men stoppades efter tre veckor av strejker och massprotester.
Stoppas inte Sarkozys planer kommer regeringen att gå vidare med nya attacker på villkor och strejkrätt.
Sarkozys regering har nämligen inte gjort någon hemlighet av att man exempelvis ser den nya antistrejklagen om ”minimiservice” vid konflikter som en av flera åtgärder som ska ”tämja facket”
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!