Boendes kamp i Hammarkullen sätter exempel

2016-11-03 16:26:06
Den 26 oktober samlades ett hundratal personer på Göteborgs stadsmuseum återkommande möte ”Mellanrum”.   Denna gång var rubriken ”Är Hammarkullen framtiden? Kanske…”.

Det blev en diskussion om renovering, nybyggnation och samhällsbyggande.  Men främst debatterades frågan: Vem ska ha makten över dessa processer: kommunala bolagsdirektörer eller de boende och deras demokratiskt valda representanter? 

Bakgrunden till paneldebatten är den uppmärksammade kommunaliseringen av 900 lägenheter i Hammarkulen med stort renoveringsbehov i slutet av förra året samtidigt som nyproduktion står för dörren i området. I Hammarkullen har Hyresgästföreningen en stark position och har organiserat sig för att få kontroll över processen. Genom samverkan med andra har man skapat en unik samarbetsform med andra föreningar och arbetsplatser och blivit en maktfaktor som de kommunala bolagen inte kan ignorera.

–  Hyresgäster måste ges inflytande och makt över processen för att garantera att alla ska kunna bo kvar, föreningslivet måste få möjlighet att finnas kvar och utvecklas, att arbetslösa ungdomar ska få möjlighet till utbildning, praktik och arbete med att bygga och klimatanpassa sitt område. Möjliggörs detta kan Hammarkullen bli framtiden, sa Kristofer Lundberg, ordförande för Hyresgästföreningen Angered som var en av de inbjudna talarna. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!