Svar på tal till D. Carnegies vd

2016-11-02 14:34:37

foto: Pressbild / D. Carnegie


Fastighetsbolaget D. Carnegie & Co:s vd Ulf Nilsson är starkt pressad av den svidande kritiken från de boende i Husby mot bristande underhåll och de orimliga hyreshöjningar som görs när en lägenhet har renoverats. 

Till P4 Radio Stockholm säger han att bolaget är beredda att lyssna till kritiken och undersöka om det finns något ”systemfel”. Men i det brev till bostadsministern Peter Eriksson som Ulf Nilsson har skrivit för att svara på enligt honom ”svag hörsägen” och ”sakfel” i en välkommen interpellation i frågan från riksdagsledamoten Nooshi Dadgosdar (V) trasslar Ulf Nilsson bara in sig själv i det stora systemfel som riskkapitalägda bostadsbolag utgör.

På Nooshi Dadgostars påstående om att dessa hyresbostäder nu har har sålts vidare till det amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone svarar Ulf Nilsson att det inte har sålts till ett annat enskilt bolag, utan att de största ägarna idag är Blackstone, Kvalitena, Länsförsäkringar Fastighetsfond, Frasdale, Didner & Gerge Småbolag, JP Morgan Clearing Group, Fjärde AP-fonden, SEB Stiftelsen, Svenskt Näringsliv, Deutsche Bank och JP Morgan Europé Limited. Som om en vem är vem-lista över riskkapitalister som dessa skulle lugna oss ett enda dugg! 

Detta kan inte dölja att Blackstone idag är ny huvudägare i D. Carnegie med 32 procent av aktiekapitalet och 53 procent av rösträtten. Samt att Blackstone redan har tagit kontrollen med James Seppala som ny styrelseordförande, som också är Senior Managing Director i Blackstone Real Estate Group och Head of Acquisitions Europe.  

Trovärdigheten i Ulf Nilssons försäkran till bostadsministern om D. Carnegies plan att ”utveckla bostadsområden under överskådlig tid framöver” samt om ”en långsiktighet och stark seriositet i förvaltningen” är tyvärr mycket liten mot bakgrund av att alla de tidigare huvudägarna har varit mycket snabba med att kamma hem jätteklipp och dra vidare, samtidigt som Blackstone tar över vars affärsidé bolaget självt skryter om på sin hemsida som ”Buy it”, ”Fix it”, ”Sell it”.

Faktum är att D. Carnegie med sina nya huvudägare är åttonde privata fastighetsägaren av de 1 528 lägenheter i Husby som först såldes ut av Svenska Bostäder 1996. Det är en lång rad ägare som alla i en ond spiral av klipp på hyresgästernas bekostnad har intygat hur långsiktiga och seriösa de är, samtidigt som inget har gjorts för att underhålla eller rusta upp dessa bostäder.

Att flera hundra av D. Carnegies hyresgäster i Husby som har skrivit under protestlistor med krav på omedelbart underhåll och att den stora bunten med blanketter med konkreta klagomål på fel och brister i lägenheterna som Aktionsgruppen för bostäder på lika villkor har sammanställt är bevis på hur långt det har gått i Husby. Nästan alla lider av mycket kalla lägenheter och de flesta klagar över dålig ventilation. 

Blanketterna visar också upp en provkarta på fuktskadade badrum, kök med sönderfallande vitvaror och köksinredningar samt sunkiga hissar, tvättstugor och lekplatser. 

I P4 Radio Stockholm har Nilsson hävdat att man höjt hyrorna med 40 procent efter renovering, ungefär som i Allmännyttan. 

Sanningen är att hyran för en trea på 82 kvm i Husby efter 6-8 veckors billig snabbrenovering, precis som Dadgostar säger, höjs med 54 procent samtidigt som hyran i Svenska Bostäders likadana lägenheter efter en grundlig renovering av lägenheter, hus och gårdar har höjts med 24 procent – i tre steg under tre år.  ”Utpressning” är det ord som många hyresgäster i Husby använder om den omöjlighet de upplever att få en ordentlig upprustning av sina bostäder, samtidigt som bolaget försöker övertala dem att istället flytta till en tom och nyrenoverad lägenhet. 

När D. Carnegie kräver fast jobb och en tre gånger så stor inkomst som årshyran innebär det en successiv undanträngning av dagens ofta extremt trångbodda hyresgäster. 

Om vad Blackstone har i kikaren vet nog Ulf Nilsson inte mycket mer än hyresgästerna i Husby, som därför har bjudit in både Ulf Nilsson och Blackstones styrelseordförande i D. Carnegie James Seppala till att personligen ta emot de protestlistor som ska överlämnas efter en manifestation på torget intill D. Carnegies lokalkontor i Husby den 10 november. 

Blackstone ska förklara sina planer på D. Carnegies kommande kapitalmarknadsdag, men hyresgästerna vars hem det gäller och som inte finner sig i en roll som brickor i ett Monopolspel, borde väl ha större rätt till en dialog? I inbjudningsbrevet bjuder vi därför även in Blackstones högste chef Stephen Schwartzman till ett nytt möte i Husby när det bäst passar honom själv. 

Vi ser att D. Carnegie själva har bjudit in Peter Eriksson till en visningslägenhet i Husby. Då kanske bostadsministern även kan passa på att besöka några av de boende som kan visa på det skriande behovet av upprustning?

Kraven är tydliga:

  • Stoppa förfallet – omedelbart underhåll utan hyreshöjningar!
  • Våra lägenheter, hus och gårdar får inte renoveras sämre eller med större hyreshöjningar än Svenska Bostäders!
  • Ifall D. Carnegie & Co inte genomför dessa förbättingar kräver vi att bostäderna återtas av Allmännyttan! ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!