Bolag och vd:ar badar i pengar

2011-11-30 15:13:06
I fjol steg genomsnittsinkomsten för direktörerna i de 100 största företagen med en halv miljon kronor från 8,4 till 8,9 miljoner kronor. Det framgår av granskning som LO-Tidningen gjort.

Med en inkomst på 33,8 miljoner kronor toppar Dometics vd, Fredrik Möller, inkomstlistan för direktörer. Han tjänar 116 gånger mer än metallarna på företagets fabrik i Tidaholm. Troligen är hans inkomst högre än den sammanlagda lönen för fabrikens 93 anställda, skriver LO-Tidningen den 25 november.
Sedan 2002 har direktörernas löner i snitt ökat med 85 procent, under samma tid har arbetarlönerna ökat med futtiga 29 procent.

I våras delade storbolag och banker ut minst 140 miljarder kronor till sina aktieägare. Enligt finansanalytikern Peter Malmqvist ökar ­aktieutdelningen med tio procent nästa år.
Trots krisen gör många bolag och banker fortfarande stora vinster och kassakistorna svämmar över eftersom bolagen inte investerar i tillräcklig grad. ”Sven­ska börsbolagen samlar pengar på hög. Ericsson och en handfull andra bolag har nästan 200 miljarder i sina kassakistor och den siffran väntas öka nästa år” (Dagens Industri den 15 november).
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!