Enbart Ericsson gjorde under årets tre första månader en vinst på hela 5,8 miljarder kronor, mot 4,1 miljarder kronor motsvarande period 2010.
Dyr utlåning betyder nya vinstmiljarder till bankerna. Efter att ha räddats av staten och Riksbanken redovisar Swedbank en vinst på drygt 5 miljarder kronor för första kvartalet i år, nästan fem gånger mer jämfört med det första kvartalet för ett år sedan. Swedbank ska delvis använda vinsten till återköp av de egna aktierna, vilket görs för att hålla aktieägarna på gott humör och öka vinsten per aktie.
Fem miljarder kronor mot-svarar lågt räknat 12 500 nya heltidsjobb. Swedbanks vinst bleknar dock i jämförelse med Nordea som gjorde en vinst på nästan 9 miljarder kronor första kvartalet i år.
Storbankernas (Nordea, Handelsbanken, SEB och Swedbank) vinster under ett kvartal räcker mer än väl till att höja a-kassan och återställa sjukförsäkringen, vilket beräknas kosta 16-17 miljarder kronor.
Storbolagen gör astronomiska vinster. AB Volvo redovisade en vinst på över 5,8 miljarder kronor första kvartalet i år. En ökning med 150 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Ericsson, som så sent som i mars varslade 400 försäljare och administratörer i Stockholm, redovisar en kvartalsvinst som är lika stor som Volvos.
”När bolag motsvarande 55 procent av Stockholmsbörsens samlade vinstsumma lämnat rapport, kan det konstateras att kvartalsvinsten stigit med 31 procent jämfört med samma kvartal för ett år sedan. Det är visserligen klart lägre än den uppgång på 98 procent i årstakt, som samma bolag rapporterade förra kvartalet, men det är samtidigt den starkaste vinst Stockholmsbörsens bolag någonsin registrerat för ett första kvartal”, skriver finansanalytikern Peter Malmqvist den 28 april.
Trots rekordvinsterna blir det inga nya trygga jobb. ”Hälften av de nyanställda får tillfälliga visstidsjobb. Allra mest växer bemanningsbranschen. Och mer än hälften av de nya jobben i uthyrningsföretagen är tillfälliga. Inom industrin står visstidsjobben för hela ökningen av sysselsättningen” (LO-Tidningen den 8 april).
Vid Volvos bolagsstämma protesterade Volvoarbetarna från Tuvefabriken mot att bolagets ledning har satt förlängd visstid i system. ”Ge våra medlemmar ett riktigt jobb” manade Volvoarbetarna.
– Just nu är det 240-250 visstidsanställda ute på Tuvefabriken. Och det har skett ett trend- brott. Alla som anställts efter 1 oktober är nu visstidsanställda. Efter första halvåret får de inte fast jobb, utan bara förlängd visstid ytterligare ett halvår, sa Dennis Olsson, gruppstyrelseordförande för IF Metall på Volvo Lastvagnar, till Göteborgs-Posten den 6 april.
Kamp för rejäla lönelyft och trygga jobb – nu är det vår tur, måste bli fackens svar på rekordvinsterna. Vinsten per anställd har sannolikt aldrig varit större än nu och en av anledningarna är de senaste årens historiskt låga löneökningar.
– En arbetslöshet som kretsar kring åtta procent samtidigt som antalet anmälda arbetsskador ökar. Inom industrin är så gott som alla nyanställningar efter krisen tidsbegränsade. De som säger ifrån betraktas som bråkstakar. Så ser vardagen ut i verkligheten, sa LO:s avtalssekreterare Per Bardh när han förstamajtalade i Piteå.
Men han sa inget om vad LO ämnade göra för att förändra denna verklighet. Dagen innan första maj hade samme Bardh sagt att LO ska ligga lågt med lönekraven. ”Vår ambition är inte att ta revansch”, förklarade Bardh till Dagens Nyheter den 30 april. Bardhs uttalande måste ha låtit som ljuv musik i öronen på direktörer och arbetsgivare.
Men om inte nu, när? Höj lönen på vinsternas bekostnad. Bort med de otrygga anställningsformerna – facklig vetorätt mot bemanningsföretag och visstidsanställningar.
Per Olsson