Bollnäs: Demonstrera mot rasism 25 augusti

2012-08-22 13:30:35


Kampen mot rasismen engagerar många unga.

Den 25 augusti hålls en demonstration mot rasism och främlingsfientlighet i Bollnäs. Initiativtagare är tre 17-åriga tjejer: Nadja Olofsson, Ester Rogalski Åkerström och Kajsa Eriksson.

– Det började med att vi såg nazisterna hålla sitt torgmöte i Bollnäs, och vi blev upprörda. Vi vet ju att många är emot rasism och där står de och delar ut flygblad om att två män med Mellanösternutseende och en neger genomfört våldtäkten. Samtidigt visade de upp snaror som de tänkte hänga dem som är för mångfald i, berättar Nadja Olofsson för Offensiv.
Nazistiska så kallade ”Svenska Motståndsrörelsen” (SMR) har sagt att de också ska demonstrera i Bollnäs den 25 augusti.
Den nazistiska våldssekten har  försökt utnyttja en våldtäkt som anmäldes i mitten av juli. Men samtidigt som nazisterna försöker dra vinning av denna hemska händelse präglas de själva av ett stort kvinnoförakt.
Redan den 14 juli höll SMR ett torgmöte med ditresta nazister. Redan denna dag drogs viktiga lärdomar från vad som händer om man tillåter nazister stå oemotsagda och få en plattform på gator och torg. En kvinna som vägrade lyssna på nazisternas tal blev hotad och nazisterna sa att de skulle stjäla hennes bil och slå sönder den. Även andra som demonstrativt rev sönder flygbladen hotades och attackerades.
Det var mot denna bakgrund som de tre 17-åriga tjejerna tog ett antirasistiskt protestinitiativ som blivit till demonstrationen 25 augusti.
De tre initiativtagarna har blivit uthängda och hotade av framförallt nazisterna på hemsidor. På nätet har nazister uppmanat till våldtäkter mot arrangörerna till den antirasistiska demonstrationen.
– De har skrivit att vi borde skickas till Afrika och våldtas, och när vi ifrågasatte nazisterna när de var här i Bollnäs och frågade varför de inte stod på torget och vaktade under natten, då skrattade de åt frågan och kallade en av oss för fitta!

Lokaltidningen Ljusnan har till skillnad från övrig borgerlig media gjort ett ställningstagande mot nazisterna och för de unga tjejerna och antirasisterna.
Ljusnan har även uppmanat andra i Bollnäs att sluta upp i demonstrationen mot nazisterna och visat att de likt arrangörerna har civilkurage.
Ljusnan slår huvudet på spiken när de säger att det för nazisterna inte handlar om invandringen, då nazisterna hängt ut flera av redaktionens medlemmar. Tidningens skribenter och redaktör har blivit hotade, bilder lagts upp på nätet och kartläggning av deras liv publicerats. Detta är inget annat än ett sätt att försöka skrämmas och tysta dem som tar ställning mot rasism och nazism.

– Efter att vi kallat till demonstration så blev det rabalder! Det påstods att vi stöttade gärningsmannen. Vi valde att inte engagera oss i det särskilda våldtäktsfallet för att vi är inga poliser och vi vet inte vad som hänt. Däremot såg vi nazister stå och hålla torgmöte obesvarat och det ville vi säga emot. Hade någon kallat till en riktig demonstration mot våldtäkter så hade vi klart som fan deltagit på den. Syftet med lördagens demonstration är att vi ska visa att vi är många fler som vill ha mångfald och att vi är många mot rasism, avslutar Nadja Olofsson.
En antirasist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!