Bomber mot Jemens barn tillverkade av Sveriges Patriot-leverantör

2018-08-22 20:47:57


40 barn dog i bombattacken. Vapenindustrin måste monteras ned. Nej till krig, vapenexport och utökad militarisering.Även CNN har nu bekräftat att det var en USA-tillverkad laserstyrd bomb av modellen Mk 82 som den 9 augusti dödade 51 personer, varav 40 barn på en skolbuss, under ett flyg­anfall av den Saudi-ledda krigsalliansen mot en marknadsplats i Saada-området, som är ett viktigt fäste för Jemens Houthi-rebeller. 

Liksom i ett otal andra massak­rer på oskyldiga civila under det skoningslösa flygkriget stavas bolagsnamnen bakom mordvapnen Raytheon och Lockheed Martin. 

Det är samma vapentillverkare som den svenska regeringen enligt ett avtal med USA dagen innan massakern i Saada (den 8 augusti) ska köpa luftvärnssystemet Patriot från. Inkluderat en option på senare köp av uppåt 300 robotar är detta en vapenaffär med leverans under åren 2020-2025 som förutsätter ett nära och långvarigt samarbete med både USA:s regering och deras bloddrypande vapenleverantörer, till ett astronomiskt pris på uppåt 30 miljarder kronor. Slutsumman kan alltså bli nästan tre gånger större än de 12,9 miljarder kronor i satsningar som regeringen vill genomföra på klimatarbetet, fossilfria resor och förnybar energi för perioden 2017-2020! 

Enligt officiella uppgifter fällde USA 4 500 sådana bomber mot Irak under kriget 2003. Inga uppgifter finns om hur många bomber som har fällts under Saudiarabiens och Förenade arabemiratens 16 000 flygattacker i Jemen, varav 3 000 enbart mot Saada-området. Enligt al-Jazeera riktades en tredjedel av de 258 flygräderna enbart under juni mot civila mål.

”USA dödar Jemens barn” hette det på flera av de plakat som bars vid den massbegravning av de 40 skolbarnen som samlade tusentals invånare i Saada. 

– Situationen i Jemen – idag, just nu, för landets befolkning – ser ut som apokalypsen, med tre miljoner internflyktingar och åtta miljoner på gränsen till svält. Kolerautbrottet är det värsta världen har sett med en miljon misstänkta fall till slutet av 2017, citerades Mark Lowcock, FN-chef för mänskliga rättigheter, av nyhetsbyrån al-Jazeera i början av året.

Trots detta har inte bara USA, Storbritannien, Kanada, Frankrike och Spanien, utan också Sverige fortsatt att sälja vapen till Saudiarabien och Förenade arab­emiraten (UAE), som kan antas ha använts i kriget mot Jemen.

Som Offensiv tidigare berättat sålde Sverige enligt Svenska Freds mellan åren 2010 och 2014 pansarvärnsrobotar, radarsystemet Erieye och andra krigsmateriel till Saudi­arabien för 5,1 miljarder kronor. 

Enligt en artikel i Dagens Nyheter den 4 februari har Inspektionen för strategiska produkter (ISP) nu också beviljat tillstånd för vapenexport till UAE för närmare 11 miljarder kronor! Exporten 2016 handlade om Saab-tillverkade radar- och stridsledningsflygplanet GlobalEye, nu handlar det om bland annat sensorsystem (bredare radarsystem). Saab skulle enligt tillståndet även påbörja vapentillverkning i en ny anläggning i UAE:s huvudstad Abu Dhabi.

– Utväxling mellan olika kulturer och länder är bra för samhällsutvecklingen. Många av världens företag är närvarande i UAE och det är en bra miljö att vara i. Vi tar inte in någon etisk värdering mer än vad Ving (reseföretaget) gör, löd en hårresande cynisk kommentar av Saabs kommunikationsdirektör Sebastian Carlsson i DN.

Medan den svenska regeringen alltså förfasar sig över ryska övergrepp på internationell rätt i Ukraina generar den sig inte att själv godkänna en omfattande vapenexport till ett par av världens mest reaktionära diktaturer, som satts upp på FN:s svarta lista över krigsförbrytelser mot barn. Den drar sig inte heller för att här på hemmaplan liera sig allt närmare med USA och dess bloddrypande vapenleverantörer. 

RS/Offensiv säger:

  • Nej till Nato och USA:s Patriot-robotar!
  • Stoppa vapenexporten!
  • Rusta upp välfärden, klimatarbetet och den civila katastrofberedskapen – inte militären! ■

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!