Bonusregn över bankdirektörerna

2009-10-01 16:15:52
De fyra storbankerna – Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank – kommer att betala ut nästan lika mycket i bo­nus till sina chefer i år som förra året. Det handlar om 5,4 miljarder kronor i år, mot 5,7 miljarder i fjol.
Med hjälp av regeringens stödpaket och Riksbankens nödlån kan bankerna fortsätta med bonusregnet över direktörer och spekulanter.

I tisdags avslöjade Dagens Nyheter att storbankerna ”som pressats hårt av kreditförluster och flera av dem har begärt hjälp av både aktieägare och staten. Ändå väntas de beta­la ut totalt 5,4 miljarder kronor i bonusar till de anställda för 2009”.
Summan 5,4 miljarder kronor motsvarar drygt 6 500 jobb inom vård, omsorg och skola.
I vetskap om att regeringen bara pratar om att sätta åt bonussystemet fortsätter bankernas bonusregn.
Med hjälp av skattebetalarnas pengar och Riksbankens jättelån – 300 miljarder kronor till rekordlåg ränta – har storbanker­na kunnat fortsätta att plundra sina kunder.
Bankernas räntenetto, ränteintäkter minus räntekostnader, har under den senas­te 12-månadersperioden ökat med 5 miljarder till 115 miljarder kro- nor.
Med låg eller ingen sparränta och höga räntor på kreditkort, konsumtionskrediter o s v får vanliga människor betala för bankernas misslyckade spekulationsaffärer. Samtidigt har regeringen lovat bankerna 50 miljarder kronor av skattebetalarnas pengar om kreditförluster­na ändå skulle bli alltför stora.

Bankerna har varit 2000-talets vinstmaskiner.
Under perioden 2004-2008, och enbart på sin verksamhet i Sverige, gjorde de fyra storbanker­na en sammanlagd vinst på 160 miljarder kronor, drygt 20 miljarder per år. Det motsvarar en årlig vinst på 4 000 kronor per vuxen invånare i Sverige.

I Baltikum har Swedbank och SEB tjänat 25 miljarder kronor under de senaste fem åren. Vinst- miljarderna kom från den katastrofala lånefest som de baltiska arbetarna, äld­re och unga nu får betala med lönesänkningar och drastiska nedskärningar.

Istället för att socialisera förlusterna, som regeringen har gjort, måste bankernas tillgångar överföras i samhällig ägo ge­nom ett omedelbart för- statligande. Det skulle ge resurser till klimatomställningar i industrin, gratis och utbyggd kollektivtrafik i offentlig regi, tiotusentals nya jobb inom vård och skola samt garantera billiga lån.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!