Borgarnas hämnd: 3 års fängelse för Tommy Sheridan

2011-02-03 14:00:05
Socialisten Tommy Sheridan har dömts till tre års fängelse för mened, efter en av Skottlands längsta och dyraste rättegångar för mened någonsin.

Domen är resultatet av en politisk vendetta mot Tommy Sheridan och den möts med ilska och besvikelse av arbetare runt om Skottland.
Polisen har lagt ner över 4 miljoner pund (över 40 miljoner kronor) på ”utredningen”, som gjorts på uppdrag av den ökände tidningsmagnaten Rupert Murdoch och hans blaska News of the World.
Tommy Sheridan blev känd som ledare för rörelsen som år 1990 både stoppade ”poll tax” en extremt orättvis skatt, och fällde skattens skapare, Storbritanniens premiärminister Margaret Thatcher. Tommy Sheridan var då medlem i Militant, det som idag är Socialist Party, Rättvisepartiet Socialisternas systerparti. Även under den kampen dömdes han till fängelse, i en månad, för protester för att stoppa vräkningar av dem som inte betalade poll tax.

För ett par år sedan
vann Tom­my Sheridan en rättegång om förtal mot News of the World. Sedan dess har polis och skandalpressen gjort allt för att få hämnd.
”Vittnen” som hjälpt polisen i utredningen har fått upp till 200 000 pund (2,1 miljoner kronor) av Murdochs tidning för sin insats. Flera av de avgörande vittnena är skandlöst nog medlemmar i partiet SSP.
De olagliga metoder, avlyssning m m, som har använts av News of the World har dock inte lett till någon rättegång. Tommy Sheridan har meddelat att han kommer att överklaga och även stämma både polis och me­dia.
”Denna mångmiljonpundrätte­gång kommer att skilja mig från min fru och barn och det kommer att vara hjärtskärande. Men jag kommer att fortsätta kampen mot ett system som försvarar de verkliga kriminella – de ri­ka och mäktiga”, sa Tommy Sheridan i ett uttalande efter domen.
CWI Skottland och den socialistis­ka rörelsen Solidarity fördömer självklart domen. De uppmanar till solida- ritet med Tommy Sheridan och bygget av ett starkt socialist parti i Skottland.
Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!