Börja avveckla kärnkraften – NU!

2011-03-24 13:10:55
Knappt två veckor efter den stora östjapanska jordbävningen ökar hoppet om att man utöver den enorma förödelsen efter jordbävningen och den följande tsunamin den 11 mars trots allt kan undvika en fullständig härdsmälta med risk för en livsfarlig nivå på strålningen från kärnkraftverket Fukushima 1.

”Krisen har ännu inte lösts och situationen är fortsatt väldigt allvarlig”, konstaterade den internationella atomenergikommissionen IAEA:s generalsekreterare Yukiya Amano.
Japans regering, som tillsammans med IAEA uppgraderat olyckan från 4 till 5 (”en olycka med vidare konsekvenser”) på den sjugradiga skalan, har också stoppat leveransen av spenat och mjölk från Fukushima 1:s omgivning­ar sedan man upptäckt överraskande höga nivåer av radioaktivt jod-131 och cesium.
Kärnkraftskatastrofen i Japan har gett ny tyngd till kravet på att kärnkraften måste avvecklas. Det finns inga säkra kärnkraftverk.
En fortsatt utbyggnad av den farliga kärnkraften hindrar forskning inom och satsningar på förnybar energi.
Även i Sverige ökar pressen på de kärnkrafts­kramande politikerna. Antalet som vill ha en snabb avveckling av kärnkraften har fördubblats och fler är emot en fortsatt utbyggnad.

Framtiden kräver en öv­ergång från kol, olja och kärnkraft till förnybar en­ergi. Med den teknik som finns idag och inom ramen för en verklig satsning på förnybar energi kan en grön omställning göras.
Det kräver dock i sin tur en kamp för att ersätta kapitalismens farliga vinstjakt med socialism och en demokratisk planerad ekonomi.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!