Bortom Lampedusa gripande skildring av flykten över Medelhavet

2016-09-22 10:03:43

foto: Folkets Bio
Flyktingars tragik sklidras på ett gripande sätt i Bortom Lampedusa.

Bortom Lampedusa är en dokumentärfilm av den italienska regissören Gianfranco Rosi. Filmen hade premiär den 2 september i Sverige och visar på nära håll den fruktansvärda situationen för de som har tvingats fly över Medelhavet.

Till den italienska ön Lampedusa som tillhör den sicilianska provinsen har det under 20 år anlänt 400 000 flyktingar och migranter på väg från Afrika i ett desperat försök att hitta ett nytt och bättre liv i Europa. Ön ligger 112 kilometer från den afrikanska kusten och 193 kilometer från Sicilien. I försök att ta sig över Siciliensundet och in i Europa beräknas det att 15 000 människor har dött.

Bortom Lampedusa, eller Fuocoammare som är originaltiteln, är en dokumentärfilm som förmedlar många känslor när den till stor del i tystnad skildrar det vardagliga livet för de som bor på ön och den starka kontrasten som blir vid bilden av de knappt har överlevt på sin resa över Medelhavet för att ta sig dit. Detta är även det en del av vardagen i Medelhavet. 

Tolvårige Samuele som bor på ön har dålig syn på ena ögat. Han tycker om att skjuta slangbella. Han kämpar mot sjösjuka, och måste lära sig att ro ordentligt för att ”i Lampedusa är vi alla sjömän”.

Läkaren Pietro Bartolo undersöker och behandlar de som har kommit med båt från Afrika, vilka ofta är undernärda, uttorkade och har skadat sig under resan. Han uttrycker att det fortfarande är lika tungt varje gång det kommer en båt med döda kroppar, människor som inte överlevt resan. ”Det är varje människas plikt, om man är mänsklig, att hjälpa dessa människor.”

Under en räddningsaktion på havet, där en överfull båt med människor driftar, visas mycket starka bilder. Ingen människa som har suttit i dessa båtar mellan Afrika och Europa kan ha klarat sig utan skador, om inte fysiska så psykiska. En stor del av dem har inte ens livet i behåll. 

Andra har suttit bland döda kroppar i flera dagar. Alla är mer eller mindre uttorkade, och vissa som fortfarande lever när de räddas kan det ändå vara för sent för.

Bortom Lampedusa är en mycket gripande dokumentärfilm som fångar tittarens fulla uppmärksamhet och empati. Den visar helt förbehållslöst den fruktansvärda sanningen om hur flykten till Europa från Afrika ser ut. 

Fort Europas murar är höga, och de enda vägarna in är livsfarliga. EU:s politik skördar liv. Vi måste kämpa tillsammans över hela Europa för arbetarenhet och länka kampen för flyktingars rättigheter med kampen mot kapitalism och högerpolitik. Bara så blir vi kvitt flyktingarnas hemska livsöden. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!