Hetsigt möte i Torslanda om flyktingboende

2016-09-29 13:45:15

foto: Susanne Nilsson / Flickr CC
Kommunrepresentanterna på mötet gjorde inte mycket för att dämpa rasismen.

Under tisdagen förra veckan (den 20 september) hölls ett informationsmöte mellan politiker och boende i Torslanda utanför Göteborg om planerna på att ta fram villavagnar på Lilleby camping åt nyanlända. Mötet präglades såväl av hets mot flyktingar som en vilja av att hjälpa till med att få en bättre integrering av flyktingarna som kommer att bo där.

De rasistiska argumenten från golvet handlade framför allt om säkerhet och brott. Hampus Magnusson (M), biträdande kommunalråd, uttrycke en viss förståelse för oron i intervju med Sveriges Radio den 21 september. 

Jahja Seqiraj (S), som också var på mötet, menade att hetsen kom från att folk trodde att det är ett planerat flyktingboende som ska byggas istället för det tilltänkta ”mellanboendet” för nyanlända, som att det skulle spela någon roll.

Rasister och nazister har alldeles för länge tillåtits att sätta agendan i Torslanda. Detta måste bekämpas. Invandrare som har flyttat dit har råkat ut för nazistpropaganda och blivit fysiskt attackerade med syftet att skrämmas bort dem.

Socialdemokraterna och Moderaterna har spelat en avgörande roll i hur det hetsas mot flyktingar, dels genom försämringarna av flyktingpolitiken och dels då de har spelat ut flyktingar och invandrare mot jobb, väl fungerande välfärd och bostad.

De flesta brotten som har ägt rum på senare tid i anslutning till flyktingboenden har varit av rasistisk karaktär, där det bland annat har satts eld på boenden. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!