Brasilien: Behov av kamp i vardagen

2016-07-27 12:29:46

foto: Natalia Medina
MariaClara och Cristina kämpar för att politisera världens största Pride i São Paulo.

I Brasiliens största stad São Paulo hålls årligen världens största Pride-parad. I år samlades på nytt hundratusentals. Paraden är kommersialiserad, avpolitiserad och utmanar snarare karnevalen än andra politiska manifestationer.

På CWI:s internationella sommarskola i Belgien träffar Offensiv Cristina Fernandes och Maria Clara Ferreira. Två socialistiska hbtq-aktivister från LSR (Frihet, Socialism och Revolution)

– Under många år har paraden inte varit så politiserad. Det är snarare en stor fest som omsätter mycket pengar och där nattklubbar dominerar, berättar Cristina.

– Paraden domineras av NGO:s med samröre till PT-regeringen. Det är en Gayparad som domineras av stort G, de homosexuella männen.

Maria Clara förklarar hur de politiska rörelserna motarbetas.
– Enligt paradreglerna får man inte tala från lastbilsflaken. Klubbarna har dansare och musik men de politiska grupperna får inte ha tal från lastbilarna. De enda talen som tillåts är från den officiella scenen.

På grund av den politiska situationen i landet var dock årets marsch väldigt politiserad underifrån.
– Partiet för socialism och frihet P-SOL:s  parlamentsledamot Jean Wyllys höll ett tal där han avslutade med ”Ut med Temer” till 1000-tals jubel, berättar Cristina.
– Den viktigaste frågan i år var lagen om transpersoners identitet. P-SOL har lagt fram lagförslaget.
– Idag är det svårt för transpersoner att byta identitet och få den erkänd. Få lyckas och ger upp efter att ha försökt ett tag, säger Maria Clara.

Transpersoner diskrimineras på arbetsmarknaden, har svårt att få jobb vilket förpassar dem till fattigdom där många försörjer sig genom prostitution.
– Andra tar jobb inom callcenter då det ger en arbetssituation där man inte syns och möter människor men där lönen är låg och villkoren dåliga. Arbetarklassen är därför de som drabbas hårdast, fortsätter Maria Clara.
– Transpersoner drabbas hårdast av diskriminering. På den viktiga frågan om könskorrigering så kan en transperson nekas korrigering om hon inte är feminin nog, fyller Cristina i.
– Om du har orakade ben när du går till läkaren kan du upplevas som manlig och nekas korrigering.
– Ett viktigt tema var också att man tagit bort att diskutera könsfrågor i skolorna som ett sätt att ge eftergifter till evangelistiska kyrkor, fortsätter Maria Clara.
– Det finns inte heller någon sexualundervisning efter påtryckningar från kyrkan. Vissa städer har till och med förbjudit sexualundervisningen.

Allt fler inser dock att man inte kan nå befrielse genom marknaden och att den ”rosa marknaden” också utnyttjar den stereotyp av homosexuella som finns. Som en kritik mot officiella pride och dess mansdominans marscherar flera tusen personer dagen innan i en marsch. CWI:s Brasilianska sektion LSR var med och organiserade den.
– Sedan 9 år har vi en parad innan den officiella. På den står de lesbiska och bisexuella frågorna i fronten, säger Cristina.
– I år var det våldet mot svarta lesbiska som stod i fokus. Ett av de mer uppmärksammade fallen var mordet på Luana. Hon var en svart lesbisk kvinna som stoppades av polis och misshandlades till döds, berättar Maria Clara.
– Marschen gällde också att frågan om kön ska diskuteras i skolan, om kampen mot nedskärningar och regeringen, säger Cristina.

Maria Clara fyller i.
– Vi vill lyfta behovet av kamp i vardagen. Rörelsen är begränsad till att mobilisera till en parad en gång per år. Men vi behöver en konstant kamp.

Brasilien är det land i världen där man beräknar att flest transpersoner mördas.
– Det är svårt att veta omfattningen på våldet då det inte förs någon statistik. Men det är vanligt med mord på transpersoner. De är också ofta de mest hänsynslösa lemlästningsmorden, menar Cristina.
– De genomförs ofta av staten. Det är inte ovanligt att det dödliga våldet genomförs av polisen. Men även av sexköpare, säger Maria Clara.

I LSR:s led finns nu en av pionjärerna i kampen för transpersoner med en lång meritlista vilket visar vilken viktig roll som partiet spelar.
Även om Prideparaden är en avpolitiserad fest som på intet sätt utmanar de ramar som sätts av kapitalismen avslöjas homofobin i Brasilien av den massiva uppslutningen och ger en möjlighet att nå ut till tiotusentals.

Kraven för LSR i de två demonstrationerna var 

  • Bekämpa våldet
  • Diskutera könsfrågorna i skolan
  • Luana är närvarande
  • Amar sem temer (dubbel betydelse: Kärlek utan rädsla och Kärlek utan president Temer). ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!