Vad hände med B:et?

2016-08-03 12:29:42
På förra årets Stockholm Pride fanns bara en programpunkt om bisexualitet, i ett av de minsta rummen i Pride House. Därför hölls ett panelsamtal det här året med rubriken ”Vart tog B:et i HBTQ vägen?”.

I panelen satt Stina Flink och Ulf Schyldt, som båda var aktiva inom RFSL för tio till femton år sedan då det fanns ganska mycket biaktivism som sedan dess har försvunnit. 

Flink och Schyldt berättade om sitt engagemang med bi-tältet i Pride Park, Klubb Honung, B:cause och det dåvarande Bikupan som har varit en inspirationskälla för den grupp som numera kallar sig BiQuPan.

De övriga deltagarna var två av administratörerna för BiQuPan: Marie Kullenberg och Marianne Blückert.

De pratade om hur det kom sig att BiQuPan grundades; det var fem av de pridebesökare som inte kom in på det fullsatta enda biseminariet förra året som satte sig och tog en fika istället och då bestämdes det att de skulle starta en facebookgrupp. Denna facebookgrupp började snabbt växa och hade nu, ett år senare, cirka 500 medlemmar (ytterligare ett 120-tal har gått med under prideveckan så nu är det en bit över 600).

Förutom att fungera som en stödgrupp för bisexuella, pansexuella och queera har BiQuPan under sitt första år anordnat en studiecirkel om biteori, fikaträffar med mera (jag har själv engagerat mig i arrangörsgruppen för fikandet i Stockholm), blivit en medlemsgrupp inom RFSL Stockholm och deltog på Stockholm Pride med seminarier om sätt att beskriva bisexualitet, bisexuellas ohälsa och en pysselworkshop.

Direkt efter detta panelsamtal hölls en workshop med rubriken ”Vart tar B:et i HBTQ vägen?” där deltagarna under vägledning av Elice Larsson diskuterade i smågrupper vad de vill att biaktivismen i Sverige ska göra framöver. 

Genast startades både Instagram- och Tumblr-konton samt fikaträffar även i Uppsala. Det planeras en biqupankonferens till hösten, ett bitält på Pride nästa år och mycket annat.

Senare under Pride arrangerade BiQuPan en grillpicknick med speeddejtning, samt en egen del i prideparaden vid namn Multipride. ■ 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!