Breiviks hets finns hos SD

2011-08-11 09:49:07
Terroristen Anders Behring Breivik beskrev sig själv som ”kommendör i den antikommunistiska motståndsrörelsen mot islamisering”. Men både rasister och andra högerkommentatorer vägrar att se terrordåden i Norge den 22 juli, som dödade 77 personer, som politiska handlingar.

Sverigedemokraternas koppling till Behring Breivik är t ex via bloggaren Fjordman. Denne hyllas på minst 100 ställen i Breiviks manifest samtidigt som Fjordman också är en av SD-riksdags­mannen Kent Ekeroths idoler. Efter att ha tagit avstånd från terrordåden ägnar nu SD mest tid åt att klaga på att de själva avslöjas.
Likaledes rasistiska Dansk Folkeparti menar att det är helt ”galet” att försöka analysera vad som ligger bakom terrordåden. Men författaren Carsten Jensen påpekar i en intervju med en norsk tidning att ”som dansk hör jag Breivik tala från Folketingets talarstol varenda dag”, med hänvisning till DF:s stora inflytande. På motsvarande sätt finns Breiviks politik i riksdagen genom SD.

På samma sätt som Dansk Folkeparti argumenterar Hanne Kjöller på Dagens Nyheters ledarsida: ”De som menar att förklaringar till Breiviks illdåd måste sökas i samhället, måste ­rimligen mena att förklaringarna till annan brottslighet också finns där”. Som många andra högerdebattörer vill hon se Breivik som en ”ensam galning”, en brottsling utan politiska kopplingar.
Polisen i Norge verkar allt säkrare på att Breivik agerade ensam, men hans advokat har sagt att ”någon kan ha hjälpt till”.
Avskyn mot dådet gör att den tidigare hemlige Fjordman har tvingats fram i ljuset. Men Peder Jensen, som han heter, försökte först gömma sin dator och har i förhör vägrat uppge vem eller vilka han mött på sina träffar i hetsen mot islam.

Breiviks kopplingar till Fremskrittspartiet, där han länge var medlem, har också blivit tydligare. Norska tidningar har publicerat bilder från en fest där terroris­ten deltar med bland andra kommunalrådet i Oslo Jøran Kallmyr och FrP-politikern Lene ­Langmyr, som numera arbetar för motsvarigheten till Svenskt Näringsliv.
Terrordåden i Norge är inte, som Hanne Kjöller menar, en fråga för rättspsykiatrin, lika lite som andra terrordåd. De är en politisk utmaning, där varje politisk rikt­ning och varje samhällsklass måste ge sina svar.
Terrorn är en produkt av arbetarrörelsens och välfärdsstatens försvagning, av utbredningen av rasistiska hatideologier. Svaret ligger i en demokratisk antirasistisk rörelse som tar strid för rättvisa.
Per-Åke Westerlund

SD ställer in – SDU fortsätter kampanj mot ”islamisering”

Sverigdemokraterna har av taktiska skäl ställt in en planerad konferens i riksdagshuset mot ”islamisering” och en marsch i Norrköping i slutet av augusti.
Men ungdomsförbundet SDU planerar ett torgmöte i Norrköping och tänker inte ”tona ner motståndet mot islamisering”, säger SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand på expo.se.

Nazistiska ND splittras igen

Daniel Spansk, vice ordförande i Nationaldemokraterna  och kommunfullmäktigledamot  i Nykvarn, hör till den halva av ND:s ledning som hoppat av.
ND har de senaste åren samarbetat nära med resterna av den nazistiska gruppen info14. ND arrangerade den fiaskoartade nazistmarschen i Göteborg i maj i år.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!