Brett missnöje med läraravtalet

2008-02-06 13:12:43
Lärarnas avtal landade på 10,2 procent. Men det är ett avtal helt utan individgarantier: de 10,2 procenten gäller sammantaget för alla Lärarförbundets respektive Lärarnas riksförbunds medlemmar i varje kommun. Den stora frågan om arbetstiderna lämnades helt utanför. Arbetsgivaren vill ensidigt kunna bestämma över hur många som ska ha semesteranställning, medan lärarfacken slog vakt om medlemmarnas krav på att få behålla ferieanställningarna med de långa sommarloven. Istället kommer en partsgrupp att förhandla om arbetstiden fram till juni 2009.
Så här tycker fyra lärare om avtalet:

Christer Bergström, gymnasielärare Eskilstuna:
– Jättedåligt, det fanns en stor förväntan och kampvilja, vi var beredda på strejk. Det skulle ha varit en demonstration i Stockholm den 31 januari som det mobiliserades till från hela landet, men två dagar innan demonstrationen backar facket och ställer in. Den allmänna uppfattningen är att facket lade sig platt för arbetsgivaren.
– Det var fel att skriva på två dagar innan medlemmarna ens hade fått säga sitt på gatorna. De skulle ha varslat om strejk för länge sedan. En strejk skulle få massivt stöd och solidaritet från andra arbetargrupper. Detta visar på avsaknaden, och behovet, av en kämpande ledning, något som finns inte i dagsläget.

Mattias Karlsson, gymnasielärare Eskilstuna:
– Fruktansvärt dåligt. Det liknar vad vi haft tidigare – i praktiken ingenting. Det blir uppgiven stämning. Man passiviseras. Det känns som om allt ska skötas av de fackliga representanterna. Ingen frågar oss som verkligen arbetar.
– De borde ha varslat om strejk, istället fick arbetsgivaren som den ville. Facket lade ned vapen innan de ens funderat på att använda det.

Anna Hedlund, lärare Umeå:
– Sådär, inte så jättebra. Det har varit lite aktivitet och blev aldrig någon riktig glöd. Arbetstidsfrågan var viktigast, den var större än lönefrågan. Vi var oroliga över att tvingas jobba på sommarloven, så det var en lättnad att det inte blev så.
– Förra gången slöt de ett femårsavtal. Nu blev det i alla fall ett på tre år, även om det inte är bra. De borde engagera medlemmarna, vi vill delta. För att få igenom kraven så är vi helt avgörande.

Hasse Nilsson, lärare Spånga/Tensta:
– Enligt OECD ligger svenska lärare på 23:e plats, vilket är en riktig jumboplats. Vi tjänar flera tusen mindre än kollegor i t ex Finland och Norge. Nu med detta dåliga avtal halkar vi efter ytterligare. De skrev på helt utan kamp.
– Sedan är frågan om arbetsbelastningen viktig. Redan nu är det många som inte orkar med, och detta hör ihop med nedskärningar och privatiseringar som har försämrat situationen för lärare genom åren.
– Fackledningarna har inte lyssnat på medlemmarna, men lärarnas kamp är inte över. Vi kommer att fortsätta att kämpa för högre löner och bättre arbetsvillkor.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!