Ökat motstånd i Iran

2008-02-13 12:45:56
Lördag 9 februari firade Irans kommunistiska parti i Kurdistan, Komala, sitt 38-årsjubileum under bilder av Marx, Engels och Lenin. Rättvisepartiet Socialisterna var inbjudna och fanns på plats under kvällen, då Kortedala Forum fylldes med 400 personer.

Tahmineh Mammustafa berättade om hur regimens förtryck av kvinnor, arbetare och studenter också har radikaliserat motståndet.
– Arbetarkampen, med ett ökat antal strejker och demonstrationer, har också bidragit till en omfattande radikalisering av studenterna, som i tusental demonstrerade på studentdagarna den 16 azar under paroller som ”För jämlikhet och socialism”.
– Universiteten har blivit en motståndsficka mot regimen, vilket också har lett till en ökad förföljelse av studenter med flera gripna, torterade och mördade studentledare som följd.

Kvinnoförtryck

Tahmineh förklarar att förtrycket i de kurdiska områdena är än värre, speciellt förtrycket mot kvinnor.
– En kvinna har ingen rätt att gå ut utan en manlig släkting, har ingen rätt att välja vem hon ska gifta sig med och måste följa religiösa klädregler. Alla grundläggande rättigheter nekas kvinnor, som står helt under männens våld. De som bryter mot dessa regler riskerar att stenas.
– Kvinnornas situation gör också dessa till de mest radikala i kampen för förändring, säger hon och pekar på att majoriteten av deltagarna på jubileet är kvinnor.

Tre inriktningar

Adel Eliasi säger att jubileet inte i första hand är en fest, utan ett tillfälle att presentera en politik.
– Vi är motståndare till de religiösa fundamentalister och islamiska ledare som fördärvar regionen, men vi är också motståndare till USA:s inblandning.
– I Iran idag finns det tre olika inriktningar för hur kampen mot den islamiska regimen ska föras. Några menar att USA bör ingripa för att skapa demokrati, men vilken demokrati har det irakiska folket fått? Andra menar att det går att reformera systemet inifrån, att stegvis förändra, men dessa liberaler har gång på gång misslyckats.
– De enda som kan bringa förändring är folket självt.
– Arbetar-, student- och kvinnorörelsen måste själva ta makten, säger Adel.
Habib Saltani menar att det pågår stora rörelser nu i Iran, men att det är arbetarrörelsen som måste stå i fronten i kampen för rättvisa och socialism.
– Inget kan stå emot när arbetarklassen sätts i rörelse. Detta visade revolutionen 1979, då vi delade ut jord till bönder, tog över fabriker, förbjöd barngiftermål och andra gamla traditioner. Men revolutionen kidnappades av islamisterna.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!