Brittiska lokalvalen: Liberaldemokraterna straffades hårt

2011-05-11 12:48:28
I de brittiska lokal- och regionvalen den 5 maj passade väljarna på att straffa den styrande högerkoalitionen mellan Tories (Moderaterna) och Liberaldemokraterna (Libdem, Folkpartiet).
Det sistnämnda partiet blev valets stora förlorare.
Libdem förlorade 700 kommunplatser och 12 platser i det skotska parlamentet. Ilskan mot Libdem och regering­en var också en starkt bidragande orsak till varför det blev ett klart nej till en förändring av valsystemet i den folkomröstning som genomfördes på valdagen.
Missnöjet med regeringen gynnade det socialdemokratiska New Labour, som trots sin politik vann 800 nya kommunala mandat.
Rasistiska BNP gick också starkt tillbaka och förlorade flertalet av de kommunala platser som stod inför omval.
TUSC, koalitionen mellan fackliga aktivister och socialister, bl a Socialist Party (CWI i England och Wales) ställde upp med 143 kandidater och fick totalt drygt 25 000 röster. Men vann inga kommunala mandat, trots att flera kandidater fick mer än 10 procent av rösterna.
Socialist Party
(CWI i England/Wales)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!