Brittiska PCS strejkade på budgetdagen

2013-03-27 18:05:27
Samma dag, den 20 mars, som den brittiska högeregeringen – en koalition mellan högern i Torypartiet och det Liberala partiet – presenterade sin nya nedskärningsbudget genomförde det stridbara fackförbundet PCS (motsvarande det svensk fackförbundet ST) en strejk mot regeringens jobb- och välfärdsslakt.

Över hela Storbritannien rapportera­des det om en massiv uppslutning.
– Alla jag talade med på strejkdagen ansåg att PCS strejk borde följas av en gemensam strejk från alla fack, berättar Paula Mitchel, Socialist Partys (CWI:s i England och Wales) organisatör i London.
– Vad denna strejk visar är att PCS medlemmar vägrar att acceptera de frysta löner och försämrade arbetsvillkor som regeringen erbjuder samtidigt som man genomför brutala nedskärningar. De nya dystra jobbsiffrorna sänder en tydlig signal om att åtstramningspolitiken inte fungerar, sa PCS generalsekreterare Mark Serwotka i en kommentar på strejkdagen den 20 mars.
Direkt efter påsk, med början den 5 april kommer PCS att genomföra nya strejkaktioner, som ett led i kampanjen för att tvinga regeringen till reträtt.
I högerregeringens nya budget  finns förslag om nya nedskärningar och frysta löner inom den offentliga sektorn fram till 2016. Bolagen får däremot en ny gåva – bolagsskatten sänks till 20 procent.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!