Brutal polisinsats mot antirasism

2016-09-29 12:20:46

foto: Sebastian Olsson
Rött Forums marsch från Kungsan till Raoul Wallenbergs torg.

Den 24 september hade det rasistiska hopkoket ”Folkets demonstration” åter en manifestation på Raoul Wallenbergs torg i centrala Stockholm. Samtidigt slöt antirasister upp för att visa att rasismen aldrig får stå obesvarad.

Innan rasisternas manifestation anordnade Rött Forum ett eget torgmöte i Kungsträdgården för att kunna erbjuda politiska svar till rasisternas ökade självförtroende och hur det kan stoppas.

– För två veckor sedan misshandlades en antifascist i Finland av nazister så svårt att han avled från skadorna. Samma organisation, Nordiska motståndsrörelsen, har funnits på plats vid alla de tidigare manifestationerna som ”Folkets demonstration” har haft, sade Lina Rigney Thörnblom från Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och fortsatte:

– Rasisternas och nazisternas ökade självförtroende hänger ihop med regeringens och hela etablissemangets rasistiska högersväng det senaste året, särskilt i flyktingfrågan. Högerpolitik och rasism hänger ihop. Det behövs en massiv rörelse underifrån, från arbetare, fackliga och socialister, för att stoppa de rasistiska manifestationerna.

Fler tal hölls av Adolfo Bessolo, Ntobuah Julius Mvenyi och Petri Myllykoski innan Rött Forum marscherade ned mot Raoul Wallenbergs torg för att ansluta sig till den antirasistiska motdemonstrationen.

I ”Folkets demonstration” stod den högerextrema gatupatrullen Soldiers of Odin nära staketet som avgränsade rasister från antirasister. Även andra nazister fanns på plats i den hatiska manifestationen. 

Den stora polistyrkan på plats hade hela sitt fokus på antirasisterna. Grupper med ett 10-tal poliser gick flera gånger rakt in i motdemonstrationen och grep demonstranter som sedan sattes i polisbilar och kördes bort. 

Det är milsvida från polisens agerande  i Kärrtorp för tre år sedan när den nazistiska våldssekten Svenska motståndsrörelsen rusade mot en fredlig antirasistisk manifestation – bestående av barnfamiljer och äldre – med påkar, glasflaskor, tegelstenar och andra tillhyggen. Då skyddade polisen nazisterna, samtidigt som de stod med batongerna dragna mot de antirasister som agerade i självförsvar.

Antirasisterna i lördags hade inga tillhyggen. Ej heller rusade de in mot något. Vad de gjorde var att skrika talkörer. Detta tyckte polisen var nog för att med dragna batonger och brutala metoder våldsamt slita iväg folk.

Att antirasismen inte samlade fler denna gång hänger ihop med samhällsutvecklingen. På grund av den massiva propagandan från etablissemangets media och partier mot flyktingar, med rasistiska flyktinglagar och människorättsvidriga åtgärder för att hindra flyktingar från att nå EU och Sverige, samt deras närmanden till och normaliserande av det rasistiska Sverigedemokraterna deltar färre i antirasistiska protester. 

Men stämningar kan ändras snabbt. För bara ett år sedan var tiotusentals ute i solidaritet med flyktingarna, och under valrörelsen 2014 kunde SD inte hålla ett enda torgmöte utan att mötas av tusentals antirasister.

Rättvisepartiet Socialisterna står för att en stark antirasistisk rörelse med förankring i bostadsområden, på skolor och arbetsplatser behöver byggas upp. Rasism och nazism får aldrig stå obesvarat. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!