Budgeten: Valfläsk och mer till rika

2009-09-23 15:42:47
Det regeringen kallar sin budget, ”Jobba Sverige ur krisen”, är mest en budget som ska fungera som högerns räddningsplanka i valet 2010. Med varaktiga skattesänkningar för välbärgade och några tillfälliga och för små stödpaket försöker regeringen köpa röster. Men inga dyra val- fläsk i världen kan dölja högerpolitikens misslyckande.

Äldre, arbetslösa och sju­ka kläms åt när regeringen på nytt genomför en skattesänkning som främst gynnar höginkomsttagar­na. Och detta i ett läge där även regeringen räknar med att arbetslösheten stiger till 11,4 procent nästa år – över en halv miljon personer utan jobb.
Regeringens bokslut kan sammanfattas med: Massarbetslöshet och dramatiskt ökade klyftor.
På grund av krisen, högerpolitikens katastrofala misslyckande och valet 2010 har regeringen känt sig tvingad att ge kommunsektorn ett tillfälligt bidrag på 10 miljarder kronor extra nästa år och spendera mer på arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
Men regeringens ”jobbsatsningar” väger lätt jämfört med alla miljarder man öst över banker och spekulanter. Regeringen har ställt upp med en bankgaranti på närmare 1 500 miljarder kronor (motsvarande halva Sveriges BNP) och i budgeten hålls 50 miljarder kronor i reserv för att stötta bankerna om kreditförlusterna blir alltför stora.

Skattesänkningen 2010 kostar statskassan 10 miljarder kronor. För dessa pengar skulle man exempelvis kunna rädda 20 000 kommunala jobb.
Före valet 2006 lovade högeralliansens partier 500 000 nya jobb. Nu räknar regeringen med att 300 000 jobb, varav 60 000 i vård, omsorg och skola, försvinner under perioden 2008-2011.
Regeringen har satt rekord i skattesänkningar för välbeställda. Reinfeldts egen skatt har exempelvis  sänkts med totalt 50 000 kronor sedan 2006 och för de riktigt rika räknas skattesänkningen i miljontals kronor.
Skattesänkningar som främst har betalats av försämrad arbetslöshets- och sjukförsäkring.

Resultatet av denna politik är att de rika drar ifrån lika snabbt som arbetslösheten ökar.
Med nya skattesänkningar för dem som har jobb vill regeringen också backa upp arbetsgivarnas krav på nollavtal 2010.
I budgeten räknar också regeringen med ”historiskt låga löneökningar”.

Facken måste besvara högerpolitiken och kraven på noll eller rentav sänkta löner med aktiv kamp.
Det är dags att ta fajten nu.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!