Burma skakas av massprotester

2007-09-05 15:35:21




Burma har de senaste veckorna skakats av stora demonstrationer. Bakgrunden är att militärjuntan, som styr landet, har höjt priset på bensin med hundra procent. Motiveringen är att oljepriset stigit internationellt.

Moe Min Han är hemspråkslärare på Hertsöskolan i Luleå. Han flydde själv landet 1988 efter att ha deltagit i det folkliga upprop som slogs ned i blod av militären.
– Bensinpriset sätter nivån för alla varors priser i Burma. Om regimen höjer priset på bensin med hundra procent följer allt annat efter. Folk har redan jättelåga löner och svårt att klara sig ekonomiskt. De klarar helt enkelt inte en sån här prisstegring, berättar Moe Min Han.
– Nästan alla skulle vilja protestera mot det här, men det är få som vågar på grund av regimen. Ändå har det varit stora demonstrationer i flera städer över hela landet och de växer och sprider sig för varje dag som går.
Demonstrationerna startade den 19 augusti och har pågått sedan dess. De största demonstrationerna har ägt rum i huvudstaden Rangoon, där över tusen människor demonstrerat samtidigt. Den demonstrationen organiserades av studentrörelsen, Student Union. Andra har organiserats av NLD, National League for Democracy, vars ledare Aung San Suu Kyi sedan 1989 sitter i husarrest för sin kritik av regimen. Demonstranterna övervakas av polis, militär och den halvmilitära organisationen USDA som är sponsrad av regimen.
– Militärregimen slår inte själva mot demonstranterna, utan använder sig av USDA. De tillfångatar demonstranter och för dem till speciella läger där de förhörs och torteras. Hittills har över hundra människor arresterats och en av fångarna är svårt misshandlad. USDA vägrar att ge honom vård, vilket har gjort att de andra fångarna startat en hungerstrejk för att visa sitt missnöje.

”Måste organisera sig”

Det är svårt att veta exakt vad som händer i Burma. Alla media i landet ägs av militärregimen och det är mycket farligt att försöka kontakta kamrater i landet för att få rapporter. Moe Min följer utvecklingen via radio från bl a BBC och DVB (Democratic Voice of Burma), som sänds från Norge.
Sveriges regering har fördömt händelserna i Burma, även FN och EU är kritiska. Ändå samarbetar EU med Burma genom ASEAN, där Burma är medlem. Västs kritik av Burma handlar mer om att landet står under kinesiskt inflytande och ekonomisk kontroll, än om demokrati.
Moe Min tror inte att militären kommer att backa inför de påtryckningar som omvärlden gör.
– Priserna bara ökar. Senast igår höjde de flygbiljetterna med 30 procent. Jag tror att det enda som hjälper är att burmeserna själva i landet organiserar sig och går ut och demonstrerar mot regimen, avslutar Moe Min Han.

Matilda Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!