Bushs krig mot mänskliga rättigheter

2008-10-22 20:23:05
Det USA-ledda ’’kriget mot terrorismen’’ har lett till sto-ra inskränkningar av människors demokratiska fri- och rättigheter. Det blir tydligt när man läser Amnesty Internationals årsrapport om mänskliga rättigheter 2008.

I alla världsdelar har ’’kriget mot terrorismen’’ inneburit inskränkningar av de mänskliga rättigheterna. Flera exempel ges i rapporten på hur respekten för dessa rättigheter har ignorerats i samband med kontraterro- rism.
De kenyanska myndigheterna häktade i januari 2007 omkring 140 somaliska flyktingar. Drygt 80 av dem blev hållna i isoleringshäkte utan rätt­slig prövning, för att de misstänktes ha kontakter med Rådet för islamiska domstolar i Somalia, som av vissa i Väst anklagas för kontakt med al-Qai­da.

USA håller fortfarande fångar inlåsta på obestämd tid inlåsta på militärfängelset Guantánamo Bay samt i Afghanistan, utan åtal eller rättegångar. Dessutom har man tusentals fångar i Irak.
USA har även legat bakom ’’försvinnanden’’, bortföranden, tortyr och orättvisa rättegångar – med hänvisning till ”kriget mot terrorismen”. Enligt Amnesty International är bristen på ansvarstagande för brott mot de mänskliga rättigheterna ett oroväckande problem bland USA:s befäl­havare, speciellt bland de högre upp- satta. Dessa brister kommer ifrån toppen – så sent som i juli 2007 gav president George W Bush klartecken för CIA att fortsätta med hemliga gripanden och förhör.

Många västländers regeringar har samarbetat med säkerhets- och underrättelsetjänster, bl a i Egypten, Syrien och Jordanien. I hemlighet har misstänkta lämnats över trots att de riskerar att utsättas för tortyr.
Amnestys rapport visar att inte ba­ra diktaturer bryter mot de mänskliga rättigheterna. Med kriget mot terrorismen som täckmantel har de demokratiska fri- och rättigheterna fortsatt att inskränkas överallt.

Johan Roslin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!