Bussförare i Umeå: ”Halvhjärtat att frysa strejken”

2008-07-09 16:26:18
Offensiv har talat med Anna-Karin från Umeå, en av de bussförare som snart går ut i strejk. Strejkstarten sköts upp då Kommunal ”frös” strejken.

Vad tycker du om frysningen?
– Det ger ett lite halvhjärtat intryck.
– Åtgärden speglar inte stämning­en på jobbet. Kollegorna vill att skillnaderna i avtalen mellan olika arbets­givare ska försvinna, en gång för alla. Detta kräver att facket måste stå på sig. Och då känns det halvhjärtat att ställa in stridsåtgärderna innan vi garanterats ett bättre avtal, säger Anna-Karin.
– Vi får allmänhetens stöd om vi går ut och förklarar vad strejken han­dlar om, resonerar Anna-Karin.
– Det finns ingen prutmån på fackets bud. Det är min privata uppfattning och jag är säker på att arbets­kamraterna tycker likadant. Det går inte att tulla på det bud som facket har lagt.
– Diskussionerna bland förarna handlar väldigt mycket om schemaläggning och insyn, berättar Anna-Karin vidare. Ett exempel är begrep­pet ”kollektiv arbetstid” (som man har fått bort i KFS-avtalet, det avtal som gäller för de kommunalt anställda bussförarna).
Begreppet inne­bär att en grupp förare kan få ­arbeta olika många timmar per år, för samma lön. Detta är inget problem, menar ­arbetsgivarna, ”för det jämnar ju ut sig på sikt”. Närmare bestämt på 27 års sikt! Detta är ­oacceptabelt!

Jan Hägglund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!