Bussförarna är beredda att ta strid Kommunal varslar om busstrejk

2013-06-08 00:07:00




– Folk är beredda på att ta strid, berättar Petri Myllykoski angående Kommunals strejkvarsel som totalt berör 1 400 bussförare.

– Vi är förbannade på att den totalt avreglerade bussbranchen återigen försöker pressa oss förare på kortare raster, längre körningar, mer stress och mindre säkerhet. Peter Jeppsson – vd för Bussarbetsgivarna – är en ö­känd bosstyp. Han har ju ifrågasatt varför vi behöver löneökningar, eftersom han menar att bussförare kan vem som helst bli, säger Petri Myllykoski som är huvudskyddsombud för Kommunal Stockholm Nobina-sektionen.

Det första strejkvarslet, som träder i kraft den 13 juni, berör verkstads- och servicearbetare i Jönköping, Gävle och Östersund, spårvagnsförare i Norrköping och bussförare i Strängnäs, Halmstad, Västerås och Hallstahammar.
Den 19 juni tas de anställda på Arrivas Råsta garage (norra Stockholm), Keolis garage på Södermalm (Stockholm) och Nobinas i Umeå och Södertälje ut i strejk.
Bussarbetsgivarna har varslat samtliga och annan berörd personal om lockout. Medlingsförsök pågår.
Bussarbetsgivarna (BuA) ingår i Transportgruppen som är bland de mest aggressiva på ­arbetsmarknaden, därav konflikten med Transport tidigare i vår. Nu försöker BuA villkora samma lönepåslag som resten har fått, 1 700 kronor på tre år, mindre rätt till ledigt och ännu kortare ­raster.

– De försöker införa att vi bara ska få betalat för tiden ’då vi kör kund’, vilket gör att transporter mellan garage eller tillbaka till en starthållplats inte ska räknas. Målet för BuA är att riva alla staketregler, som skyddar oss förare, så enbart EU:s regler gäller. Ta till exempel de så kallade pisspauser som vanns genom pisspausstrejken på 1990-talet. Vi ska efter den striden ha rätt till en kortare paus efter 2,5 timmar. Nuförtiden sträcks tiden ut till 3 timmar eftersom företagen menar att bara körning ska räknas, inte när man sitter i en stillastående buss (som man ju inte kan lämna), förklarar Petri.
En annan stridsfråga är att lunchen ska vara minst 45 minuter. Paradoxen för förarna är att de antingen har får få/för korta raster eller för långa, med stora hål i schemat:
–  Vi har länge kämpat mot ­delade turer, där våra arbetsdagar blir oändliga på grund av flera timmars obetalda raster mitt på dagen. Det senaste är att vi kanske jobbar fem timmar, har rast i 1,5 timme. Därefter har betald rast på 1,5 timme, sedan får vi jobba fem timmar till. Det blir ju 13 timmars arbetsdag. Detta vill Kommunal med rätta ha bort.

– För förarna i landet är övertag av personal vid byte av entreprenör en viktig fråga. Kommunal kräver även minst 11 timmars dygnsvila, rätt till heltid och höjda lägstalöner.
”Det råder full stridsvilja i Kommunal i Öst”, rapporterar Jörgen Johansson från Östergötland till Kommunalarbetaren.
Bussförarna har strejkat förut, senast år 2008. Det återstår att se om Kommunalledningen väljer att använda den kollektiva styrkan till att besvara bussföretagens provokationer.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!