Bussförarprotester mot stulen fritid

2009-02-04 17:23:00
Tisdagen den 10 februari kl 11.30 anordnar Trafiksektionen i Kommunal Stockholms län en demonstration mot bussarbetsgivarnas stöld av deras arbetstidsförkortning utanför Landstingshuset.

– Skälet är att Swebus och Busslink utnyttjat fredsplikten till att snuva oss på en del av den arbetstidsförkortning som vi vann i sommarens strejk, förklarar Peter Boström, klubbordförande vid Swebusgaraget i Södertälje.
På Trafiksektionens hemsida formuleras kraven som:
”Vi kräver betalt för det arbete vi lägger ned.
Vi kräver rätt till en arbetsplats.
Vi vill ha samma rätt som alla an­dra yrkesgrupper.”
 
Bakgrunden är enligt Peter Boström att bussförarna i somras gick i strejk för samma rätt att sova och ha ett liv som alla andra. Arbetsgivarna gick till sist med på kortad arbetsdag från 13,5 till 13 timmar, med rätt till 11 timmars nattvila.
Nu utnyttjar de ett kryphål i avtalet till att tvinga ytterstadsförarna att åka till och från avlösningarna på oli­ka ställen på sin fritid. Därmed urholkas både ramtiden, nattvilan och lönehöjningen, samtidigt som förarna förlorar en naturlig arbetsplats där de kan byta om och träffa arbetskamrater.
Det är ett kryphål som de många upprörda förarna vill täppa till med ett tillläggsavtal. Bussförarna i Stockholm kräver att arbetsdagen ska börja och sluta på samma plats och att den platsen fyller arbetsmiljö­lagens krav.
Hur mycket av fritiden som går förlorad varierar mellan de olika gara-gen.
– På mitt nya garage i Nacka är förlusten inte mer än fem minuter, men det är inte evigt och kan förvärras, säger bussföraren Petri Myllyko­ski, som betonar att många andra drabbas mycket värre.

I Södertälje handlar det om 15 minuter varje dag för all personal, ­vil­ket motsvarar tre procent av ­arbets­tiden.
– Det är ungefär lika mycket som första årets lönehöjning i treårsavtalet, säger Peter Boström.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!