Byggnads lägger ett kraftfullt strejkvarsel

2013-03-09 10:51:55


– Det handlar om att alla ska ha samma villkor, säger Stefan Slottensjö, lagbas och fackligt förtroendevald i Byggnads.

Byggnads, vars avtal har varit först av alla att löpa ut den sista februari, har chockat arbetsgivarna i Sveriges Byggindustrier (BI) med ett kraftfullt varsel om strejk för 3 000 byggnadsarbetare vid 160 arbetsplatser från och med den 12 mars.

Frågan är nu om förbundet med en ny ledning äntligen har bestämt sig för en allvarlig strid mot de stora byggherrarnas allt mer hämningslösa anlitande av ofta oseriösa och kriminella underentreprenörer, som utan att blinka dumpar löner och villkor i ett alltmer försumpat byggträsk? Ingenting skulle vara mera betydelsefullt för de svenska fackens  framtid än en seriös strid i årets avtalsrörelse som kan återupprätta något av dess förlorade heder.
”Arbetsmiljöcertifiering nu”, ”Ordning och reda bland alla under-entreprenörer” och ”Likabehandling av inhyrd arbetskraft”, lyder Byggnads paroller i dessa frågor.
– Arbetsmiljön och ordning och reda på arbetsplatserna är A och O, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.
Förbundets mer traditionella avtalskrav inkluderar LO-samordningens 2,8 procent för alla med en månadslön på över 25 000 kronor och minst 700 kronor för alla där­under, samt ett försäkringspaket, ett föräldrapenningtillägg och en utökad arbetstidsförkortning till 40 timmar per år.
Varslets huvudmål är ett försök att röja upp mot lönedumpningen.
– Det borde vara en fullständigt självklar sak att ställa upp på kravet om att huvudentreprenören också ska ha ansvar för att underentreprenörerna följer kollektivavtalen och de villkor som gäller på arbetsplatsen, säger Byggnads nye ordförande Johan Lindholm till Arbetet.
Men det här är inte vad arbetsgivarna i BI hade förväntat sig, som i stället har velat klavbinda Byggnads genom att förlänga gällande avtal till efter utgången av industrins avtal. Nu kan i stället Byggnads hoppas på ett avgörande i sina egna nyckelfrågor innan ett lågt riktmärke från industrin låser fackets svängrum.

– Deras förslag är fullständigt huvudlösa. Och att de nu går ut i konflikt innebär att de bryter mot traditionen att den konkurrensutsatta industrin ska gå först och sätta nivån, ojar sig BI:s förhandlingschef Mats Åkerlind.
Det säger sig också självt att en byggstrejk skulle få massivt stöd bland alla LO:s medlemmar och elektrifiera hela den kommande avtalsrörelsen.
Från de medlare som utsetts kommer också oroade kommentarer om en knivig fråga att medla om.
– Ja, generellt kan man säga att det är lättare att medla i frågor om ören och kronor, säger Medlingsinstitutets chef Claes Stråth.

Byggnads kampmoral gynnas
också av att FN-organet ILO underkänner Lex Laval, det vill säga den lag som stiftades efter EG-domstolens Lavaldom mot Byggnads och Elektrikerna i den omskrivna konflikten om lönedumpning vid ett skolbygge i Vaxholm. Svensk rätt (och EG-domstolen) strider mot internationell rätt, slår ILO fast enligt Arbetet.
– Den kritik som riktas mot regeringen är mycket skarp. Den här typen av formuleringar brukar användas om diktaturer i Centralafrika och Burma, kommenterar LO-juristen Claes-Mikael Jonsson.
Även Elektrikerförbundet har lagt ett varsel om strejk, som främst ­riktas mot att elarbetsgivarna har sagt upp det så kallade inkasseringsavtalet och som innebär att arbetsgivarna tar in avgifterna till facket.
LO-facken har också reagerat surt mot att Teknikföretagen, som inte har dragit sig för nya skamlösa aktie­utdelningar, lagt ett skambud om ett treårsavtal där lönen heller inte höjs med mer än totalt 4,5 procent under hela perioden.
RS/Offensiv uttalar fullt stöd till Byggnads varsel och uppmanar hela fackföreningsrörelsen att lägga kraftfulla sympativarsel och ta tillfället i akt att försätta hela LO på stridsfot inför den kommande avtalsrörelsen.
Arne Johansson

”Vi är beredda att strejka”

Byggnadsarbetarna på Europas största byggarbetsplats – Nya Karolinska i Solna – är beredda att strejka.

– Vi har haft tre frukostmöten om  våra krav. 200 byggnadsarbetare svarade med ett rungande Ja att de är beredda till konflikt för villkoren.
Det berättar Stefan Slottensjö, lagbas och fackligt förtroendevald i Byggnads. Hans arbetslag på 30 man arbetar med Fas 1 och 2 av det gigantiska bygget. Utöver de 200 som tillhör Byggnads avtalsområde arbetar där 1 000 man till, t ex elektriker, smeder m fl.

– Det var lite oväntat att vi ­skulle varsla. Det beror på att Svenskt Näringsliv och Industriarbetsgivarna driver på så hårt, säger Stefan Slottensjö.
– De kallar Byggnads för ’LO:s bråkmakare’, men själv har jag bara strejkat en dag på 35 år.
– Vi är inga bråkstakar, vi är lugna och resonerande, om någonting för lugna. Vi är nog för dåliga på att svara upp, men har nu äntligen reagerat.

– Det här handlar inte om löner­na, utan om att alla ska ha samma villkor, det är ju därför vi har ett fack. Arbetsgivarna vill ha billigare arbetskraft.
Stefan Slottensjö tror att strejkvarslet kommer att utlösas den 12 mars, även om han hellre skulle se att arbetsgivarna backar innan dess.
Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!