Centern gör unga arbetare rättslösa

2006-02-14 19:56:00
Maud Olofsson och centern har inlett 2006 med att ställa sig längst till höger av alla riksdagspartier. Unga arbetare och lågavlönade ska betala, medan företag och högavlönade gynnas. I ett läge där företagens vinster slår rekord (över 300 miljarder kronor för de allra största bolagen 2005) är det dessa som Maud Olofsson vill "slåss för".

"Olofsson tar fajten för företagarna", skrev Dagens Nyheter i en rubrik den 3 februari och fortsatte: "Centerpartiet profilerar om sig från småfolksparti till att bli företagarpartiet framför andra. Någon måste ta fajten och försvara företagarna", menar partiledaren Maud Olofsson. Samma dag presenterade Olofsson ett förslag om att alla anställda under 26 år ska kunna avskedas med omedelbar verkan de första två åren som anställd. Tvärtemot centerledarens påståenden om att förslagen läggs av omsorg om de arbetslösa, leder de till en extrem otrygghet för alla unga arbetare och tjänstemän. Hur länge får jag jobba kvar? Vad törs jag säga på jobbet, om arbetstakt, arbetsmiljö eller krav på övertid? Törs vi skaffa barn och bostad?

I sin debattartikel argumenterar centerledaren som om försämrad anställningstrygghet skulle skapa fler jobb och därmed gynna de arbetslösa. Hon använder Frankrike som exempel, men nämner inte att arbetslösheten sedan lång tid är över tio procent och ungdomsarbetslösheten över 20 procent, just i Frankrike. Till och med EU:s utskott för sysselsättning och sociala frågor säger i en rapport att det är "oroande" att så många av särskilt de nya jobben för kvinnor i EU-länderna numera är tillfälliga. I Spanien var över 30 procent av de nya jobben under 2004 tillfälliga.

I Sverige blev storföretagens rena utdelning till aktieägarna 107 miljarder kronor för år 2005. Dessutom tillkommer minst 70 miljarder i "återköp" av aktier. Ändå påstår Maud Olofsson att företagen inte vågar "ta risken" att anställa ungdomar. Denna "risk" vill centern istället att de arbetslösa ungdomarna ska utsättas för. Centern slåss för dem som redan har makt och pengar. Det är ytterligare ett skäl till att varna för högeralliansen. Samtidigt har den socialdemokratiska regeringen totalt misslyckats med välfärden och jobben.

Rättvisepartiet Socialisterna ställer upp i valet för att ge ett arbetaralternativ. Det som behövs är ett nytt stort arbetarparti, som tar strid mot nedskärningar och högerpolitik.

Ingrid Eriksson
Jan Hägglund
Per-Olov Johansson
Anna Hedlund
Jonas Brännberg
Thom Nilsson

Ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige i Umeå och Luleå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!