Centern vill sänka lönen för unga

2009-11-11 16:59:22
Som Offensiv tidigare har skrivit om vill Svenskt Näringsliv ha nollavtal och sänk­ta ungdomslöner för att de enligt dem skulle minska ungdomsarbetslösheten. Nu följer Centerpartiet i samma spår och föreslår något som man kallar för ”avstampsjobb”, där unga kan anställas i tolv månader till två tredjedelar av lönen.

”Centerpartiet har tidigare genom vårt förslag på ungdomsavtal inriktat oss på arbetsrätten – nu lägger vi ett förslag som inriktar sig på just ingångslönerna. Vi vill inrätta s k avstampsjobb för alla de med avslutad grundskole-, gymnasie- och högskoleutbildning som vill få en fot in på arbetsmarknaden. Genom ett frivilligt anställningskontrakt kan man komma överens att mot lägre lön (minst 2/3 av den avtalsenliga lönen) i 12 månader få komma in och arbeta”, skriver Annie Johansson, Centerpartiets ungdomspolitiska talesperson på sin blogg.
Enligt Centern är höga ingångslöner en orsak till ungdomsarbetslösheten. Att arbeta till 2/3 av den vanliga ingångslönen skulle inom Kommunals område innebära cirka 8 600 kronor i månaden efter skatt.

Avstampsjobbet får vara i högst ett år och efter det finns inte någon som helst garanti om att få vara kvar. Det gör att arbetsgivaren efter ett år utan problem kan avskeda den ungdom man anställt, för att ta in en ny till lägre lön under ett år.
Centerpartiets förslag är ett ”avstamp” mot urholkade kollektivavtal och en låglönemarknad där arbetarna återigen står ”med mössan i hand”. Om du jobbar för 2/3 av lö­nen, betalar du fortfarande 100 procent av hyran, maten och så vidare.
Inför avtalsrörelsen måste fackfö­reningarna rusta för strid. Facken måste organisera ungdomar och ta kamp för rätten till fasta jobb – med en lön det går att leva på.

Det är dags att kräva en upprustning av den offentliga sektorn och investeringar i utbyggd kollektivtrafik, alternativa energikällor och annat som behövs för att möta klimathotet.
De 5,4 miljarder kronor de stora svenska bankerna delar ut i bonusar i år, och de 27 miljarder som slösas på Förbifart Stockholm, skulle istället kun­na investeras för att skapa jobb.
Om ungefär en månad äger det historiska klimattoppmötet i Köpenhamn rum. Elevkampanjen kommer att delta i protesterna med vår kam-panj ”Unga kräver jobb och grön framtid”.
Följ med du också!

Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!