”Charles liberé” ekade i Märsta

2007-02-21 16:33:06
”Charles liberé – Frige Charles!” Slagorden från Flyktingar från Kongo ekade mellan Migrationsverkets byggnader i Märsta fredagen den 16 februari. Att Charles Bewa Belklibe har gripits av polis och satts i häktet i Märsta är ett hot mot alla flyktingar.

Protesten i Märsta var ett led i kampanjen för att uppmärksamma det verkliga läget i Märsta. Samma vecka genomfördes också en demonstration utanför integrationsminister Nyamko Sabunis kontor.
Charles Bewa Belklibe hotas av utvisning till Kongo-Kinshasa. Där riskerar han, som kommer från den tidigare utbrytarprovinsen Katanga, torteras och dödas, vilket har hänt andra som utvisats.

Amnestyrapport

Migrationsverkets Fredrik Beijer uppgav till SVT:s Rapport att situationen i Kongo gör det möjligt att utvisa flyktingar. Detta motsägs t ex av Amnesty Internationals senaste rapport om landet från slutet av januari, som visar hur armésoldater plundrar och våldtar, samt att brottsligheten trappas upp. Hela den så kallade reformeringen av armén håller på att kollapsa.
”Amnesty varnar också för det Republikanska Gardet (Garde Republicaine), de 10 000 elitsoldaterna som ansvarar för presidentens säkerhet. Gardet är i princip en del av den nationella armén men agerar som en självständig armé och arméledningen har deklarerat att de endast står till svars inför presidenten. Enligt vittnesmål till Amnesty begår dessa soldater regelbundet allvarliga brott, bland annat trakasserar de och stjäl från civilbefolkningen”, skriver svenska Amnesty i en sammanfattning av rapporten.

Överklagar

Charles advokat Anna Dahlbom kommer att överklaga att han hålls i häktet. Han har inte varit gömd och har anmält sig varje gång Migrationsverket så begärt. Samtidigt fortsätter Flyktingar från Kongo med stöd av Rättvisepartiet Socialisterna kampanjen för att att alla utvisningar ska stoppas.

Per-Åke Westerlund
läs mer på www.socialisterna.org

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!