Höjda hyror drabbar studenter

2007-02-21 16:13:12
Allt fler unga och studenter lever under existensminimum. En stor del i studenters ekonomiska utsatthet står att finna i de höga hyreskostnaderna.

En av fem studenter lever i fattigdom i Sverige och för många går halva studiemedlet åt till hyran. Sedan början av 1990-talet har hyresnivåerna ökat 63 procent mer än den allmänna prisnivån.
– Det finns flera orsaker till de högre hyrorna, säger Davis Kaza, ledamot i kårfullmäktige för Rättvisepartiet Socialisterna.
– 1990 betalade staten ut 25-35 miljarder kronor i stöd till boendet. Idag är dessa subventioner i stort sett avskaffade.

Monopolisering

Dessutom har byggkostnaderna ökat med närmare 50 procent sedan mitten av 1990-talet. Ökningen står till stor del att finna i den ökade monopoliseringen av byggmarknaden. Byggjättarna, som NCC och Skanska, har har slagit ut mindre byggföretag samtidigt som de gjort rekordvinster.
Det kommunala bostadsbolaget i Umeå, Bostaden, hade ett överskott på 100 miljoner kronor år 2005. Detta gjorde att man frös hyrorna under 2006, men från juli i år väntas nya hyreshöjningar.
– Rättvisepartiet Socialisterna anser att kåren och studenterna måste kämpa för sänkta hyror. Det finns pengar, både i Bostaden och storföretag, avslutar Davis Kaza.
Frank Pettersson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!