Che utan politik i andra filmen

2009-04-22 12:06:44
FILMChe – gerillaledaren
RegiSteven Soderbergh
I rollernaBenicio Del Toro m fl
Che – gerillaledaren
tar vid där Che – argentinaren slutar.
Del två är den avslutande de­len i Soderberghs krönika om revolutionärern Che Guevara.

I den första filmen har den kubanska revolutionen segrat och Soderberghs historieskrivning visar tydligt att Che, argentinaren, och gerillans kamp var den enda som ledde den kubanska revolutionen till seger.
Dessa slutsatser prövas i Soderberghs andra del om Che. Här följer vi honom under tiden han spenderar i den bolivianska gerillan. Den som inte segrar och som slutligen leder till hans död.
Filmens styrka är att den bygger på verkliga händelser och handlar om en av de största symbolerna för kamp i Sydamerika idag. Filmens svaghet är just att den inte tillåts att vara för poli-tiskt ställningstagande.
Är man inte är redan insatt i de politiska händelserna runt den kuban­ska revolutionen och den bolivianska gerillan tror jag inte att man blir så mycket klokare på filmen som en politisk källa. Che Guevara – symbolen för kamp – förminskas till en biografi utan politik.

Benicio del Toro kommenterade angående skapandet och researchen inför filmen att när det handlar om att svara på frågan ”Vem var Che Gueva­ra” måste han sätta in det i en historisk kontext.
Men om man vill veta vem Che Guevara var måste man också förkla­ra varför han var Che Guevara. De historiska händelserna i sig måste sättas in i en politisk kontext och förklaras.
Till skillnad från förra filmen om Che där man får se honom i en segrande kamp är denna en film om gerillans misär och misslyckande. Den faller inte många gerillaälskare i smaken såsom den första gjorde.
Men min förhoppning är att den biografiska berättelsen om Che Guevara i Soderberghs senaste porträtt ska, om inte förklara, i alla fall öka intresset för verkligheten bakom en ikon som nu har blivit urvattnad. Och kanske med denna film en önskan kan väckas om att få veta mer.
Lucía Collazos

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!