”Vi måste göra facklig revolution”

2009-04-29 13:40:00
Dennis Bäckman, ordförande för Pappers avdelning vid ABB i Figeholm, är inte rädd av sig.

– LO är för klena. Vi måste göra facklig revolution, sa han när han drog igång det upprop mot huvudavtalet som Svenskt Näringsliv har pe­kat ut som den proteströrelse som för några veckor sedan stoppade ett nytt huvudavtal.

Lagom till första maj tar han åter ton för att lansera ett fackligt upprop som manar till kamp mot kapitalismens kris och massarbetslöshet och fackliga massprotester när riksdagen öppnar den 15 september.
– Fackföreningsrörelsen har gång på gång vikt ner sig. Nu krävs en kraftsamling till strid för att företagen ska hålla kvar och utbilda personalen under krisen, för en a-kassa och omställningsförsäkring värd namnet och mot att företagen dräneras på pengar genom utdelningar till aktieägarna, säger Dennis Bäckman till Offensiv.

Genom möten med fackliga kamrater inom ABB-koncernen kan han också vittna om hur billigt det är att sparka de anställda i Sverige jämfört med i andra länder.
– Jag förstår inte arbetsgivarnas gnäll över LAS. I andra länder kan det kosta flera årslöner att avskeda.
Dennis Bäckman vill också se en grundlig storstädning i LO-toppen och förbundsledningarna.
– Jag rör mig mycket ute bland folk och hör hela tiden hur illa man talar om facket och S. Vi behöver väl­ja nya företrädare som står för de ursprungliga idéerna.
– Det är dags att ta det fackliga löftet om att inte köpslå med sänkta löner på allvar. Annars har vi snart en situation som i USA där det kan krävas 2-3 jobb för en schysst lön, och det tror jag inte är vad människor vill ha i Sverige.

Dennis Bäckman välkomnar ock­så beslutet av LO Oskarshamn att facken själva ska arrangera årets 1 maj med de fackliga fanorna i täten.
– S och V är välkomna, men längst bak, säger han, trots att han själv fortfarande är socialdemokrat.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!