CWI framåt i Latinamerika

2017-02-08 14:57:08

foto: Kristofer Lundberg


Offensivs utsända rapporterar från en seminarievecka, sommarskola, som den international som Rättvisepartiet Socialisterna tillhör – Committee for a Workers´ International, CWI – hade förra veckan i Brasilien.

Över 200 personer deltog på CWI:s Latinamerikanska sommarskola. Under fredagen hölls ett stort offentligt möte inne i centrala Sao Paulo med de internationella gästerna från CWI som talare, det var en explosiv stämning av kamp och motstånd. Mötesrummet blev snabbt fullpackat där stolarna inte räckte till utan människor stod packade längs väggarna. Spontana talkörer bröt ut mellan talen och slagorden höjde stämningen ytterligare.
Detta var den största kontinentala sommarskola som den Brasilianska sektionen LSR organiserat med deltagare från Brasilien, Venezuela, Chile, Ecuador samt deltagare från Spanien, USA, Sverige och CWI:s internationella sekretariat.
En vecka av levande diskussioner och debatt tog sitt avstamp i 100 år sedan ryska revolutionen och fortsatte med världsrelationer och perspektiv för utvecklingen i Latinamerika samt diskussioner om kampen mot förtryck gällande etnicitet, kön och sexuell läggning.
De första dagarna av skolan hölls i en bergsluttning till djungeln i ett regnskogsområde med möjlighet till bad och sportaktiviteter mellan möten och diskussioner. 

Toiya Chester från CWI i USA fullständigt lyfte taket i sin rapport om Socialist Alternativ och kampen mot Trump.
William Prietor från Venezuela talade om den svåra sociala situationen och socialisters uppgifter, Patricio Guzmán från Chile gav en hälsning från Socialismo Revolutionario och Miguel Campos från Spanien rapporterade från studentprotester och dess segrar. Jane Barros från brasilianska LSR talade varvat med appeller och stöd från fackliga organisationer, sociala rörelser och politiska grupper vilka LSR samarbetar med.
Den kritiska situation för världskapitalismen fördjupas av den politiska kris som uppstått med Trump som USAs president. Då är det viktigt för socialister att placera sig i kampens mittpunkt.

På skolan deltog kamrater från organisationen Izquierda Revolucionaria, IR. Just nu pågår fruktsamma diskussioner mellan CWI och IR om att gå samman – vilket skulle stärka den socialistiska rörelsen i Spanien och Venezuela och ge CWI en ny bas i Mexiko. Även LSR är inne i en period av diskussioner och närmanden med olika grupper inom och utanför P-Sol vilket kan komma att innebära ett kraftigt förstärkande av den revolutionära vänstern.
När Kinas ekonomi påbörjat sin bromsning påverkar det Latinamerika kraftigt. Detta har fått kostsamma konsekvenser. Den svåra ekonomiska krisen över hela kontinenten kommer leda till social oro och motstånd. I Venezuela är det fruktansvärd inflation och långa matköer, Chavismen i Venezuela har förlorat sitt handlingsutrymme och Brasilien befinner sig i en parlamentarisk kris. Mauricio Macri, president i Argentina, för en aggressiv högerpolitik och en reaktionär höger försöker att etablera sig över hela regionen. En process av motstånd kommer att öppnas upp som ett resultat av detta, redan har motståndsfickor formeras.
Den nya situationen sätter ett stort ansvar på socialisters axlar. Men kampglädjen på CWI-skolan var stor. Vi avslutade med att sjunga Internationalen framförd som en brasiliansk sambaversion. ■

– Det har varit roligt och inspirerande. Grymt att dela upp skolan i två delar en med medlemmar i fyra dagar och de sista två dagarna öppet för alla nya intresserade.

– Det kändes bra att inte ha tillgång till internet och telefon vilket innebar mer sociala och politiska diskussioner mellan möten.

– Socialisters arbete i Venezuela var mest inspirerande. De lever under fruktansvärda sociala förhållanden, köar i sju timmar för basvaror men är målinriktade och med en klar förståelse om situationen. Att vi ser ett närmande och process av sammanslagning mellan SR och IR är väldigt viktigt.

– Det är första gången jag deltar och är glad att jag kom.
Vi lever i en viktig tid speciellt för Latinamerika.

– Vi har diskuterat viktiga perspektiv för vänstern och mest givande för mig var CWI:s historia och syn på historiska händelser som stalinismens kollaps.

– Utvecklingen med IR är inspirerande och visar på behovet av en international.

– Jag tar med mig tillbaka till Ecuador om möjligheterna att växa och bygga socialistiska organisationer såväl i ett land som på kontinenten och internationellt.

– Veckan har varit en positiv erfarenhet och jag ser fram emot ett samgående mellan IR och CWI. Vi har samma syn på vad som händer i världen och perspektiven på utvecklingen.

– Arbetarklassen och vänstern har bra förutsättningar att slå tillbaka, det är de reflektioner jag har. Krisen har skapat en situation av kamp i världen.

– Krisen kommer vara långvarig och utdragen. Kampen mot Trump är mycket viktig och kommer att visa på möjligheten att samla massorna.

– Jag var med första gången 2011, det här var andra gången. Jag ser tydligt hur CWI vuxit. 

– När jag återvänder till Chile ska jag förbereda för CWI:s lansering av ett kontinentalt feministiskt utbyte.

– Frågan är en central och framträdande samt integrerad i arbetet och alla diskussioner.

Maria Beatriz Barmaimon, CWI Brasilien

– För mig personligen har det varit fantastiskt.
Vi har en ide om vilket samhälle vi kämpar för och vi kan samlas från hela världen med samma mål, det är en unik upplevelse.

– Vi har lärt oss så mycket under de här dagarna vilket är stärkande.

– Första dagen var bäst med de historiska lärdomarna från den ryska revolutionen och övergången till perspektiven för dagens kamp.

– Viktigast för mig var erfarenheterna från studentkampen i Chile och hur socialister trots vår lilla numerär kunnat påverka och hjälpa arbetarklassen i sin mobilisering.


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!