Hård strid mot inreseförbudet

2017-02-08 14:57:08
Kampen mot Trump avgörs på gatorna – de massiva protesterna är det som tvingat domare att upphäva reseförbudet.

10 000-tals demonstrerade direkt när Trump beslutade om inreseförbud från sju länder och ett totalt stopp för flyktingar (se nästa sida).
De sju muslimska länderna –Iran, Irak, Syrien, Jemen, Somalia, Sudan och Libyen – utpekas av Trump och hans anhängare som fästen för terrorism. Men, som demonstranterna påpekat, har inga personer från dessa länder deltagit i något terrordåd i USA.

Det var också tydligt att Saudiarabien och Egypten undantogs från förbudet, på grund av USA:s ekonomiska och militära intressen. Det är också länder där Trump själv gör affärer.
När protesterna utbröt beslöt en domare i New York att två av de som gripits på JFK-flygplatsen skulle friges. Trumps regering verkade också backa genom att säga att inreseförbudet inte gäller de som har gröna kort, dvs uppehållstillstånd i USA. Till den svenska regeringen sades också att för dem som har dubbelt medborgarskap (t ex iranskt och svenskt) gäller det svenska.

Men hela förbudet har också utmanats. En federal domare i delstaten Washington (i nordöstra USA, med Seattle som största stad) beslutade fredagen den 3 februari att upphäva inreseförbudet eftersom det bryter mot konstitutionen.
Rump reagerade på sedvanligt vis, med att twittra att det var en “så kallad domare” som beslutat och att beslutet skulle upphävas.
En appellationsdomstol i San Fransisco ska ta ställning i frågan (svensk tid är det vid midnatt till onsdag, efter att Offensiv gått i tryck). Därefter väntas ärendet gå vidare till Högsta Domstolen. ■

 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!