CWI: Gemensam kamp för jobb och skola – stoppa rasismen

2010-05-19 16:09:16
Den 14-16 maj samlades un­ga CWI-medlemmar från hela Europa för att diskutera den nuvarande situationen och om vilken kamp som krävs.

Under diskussionerna konstaterades det att vi har gått in i en ny fas av krisen, som också kommer att påverka klasskampen, och ungdomsarbetets betydelse betonades.
Helgens möten började med en direktrapport från Grekland.
– Den 5 maj var den största mobiliseringen sedan militärjuntan föll 1974. 250 000 demonstrerade i Aten, det var folk överallt, berättade Nikos från Xekinima (CWI Grekland).
Runtom i Europa drabbas ungdomar hårt av krisen. Ungdomsarbetslösheten ligger på omkring 20 pro- cent i Europa, utbildningen attackeras och så vidare.
Men det saknas ett verkligt kämpande alternativ för arbetare och ungdomar och CWI har en viktig roll att spela.
Frustration och ilska kan leda till anarkistiska eller terroristiska stämningar när ett alternativ som förklarar vägen framåt saknas.
På lördagen (den 15 maj) diskuterades vårt arbete i fråga om ungdomsarbetslöshet, mot nedskärningar i utbildningen, antirasism och ungdomsarbetet inom nya formationer.
I England har man genom kampanjen ”Youth Fight for Jobs” fått många unga aktiva.
I Tyskland arbetar CWI inom Die Linke och deras ungdomsorganisation. Den 9 juni kommer att genomföras en protestdag mot attacker på utbildningen i Tyskland. Det antirasistiska arbetet är viktigt under den kommande tiden, då extremhögern har gått framåt i hela Europa. I Öster-rike har FPÖ gått framåt och mot en av deras öppet fascistiska kandidater har massmobiliseringar ägt rum.

Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!