CWI i Sydafrika växer snabbt

2013-03-28 12:21:08


Sydafrikansk gruvarbetarprotest efter massakern i Marikana.

– Vi måste mobilisera resurser så att kamraterna i Sydafrika kan fortsätta växa i rekordfart. Vårt mål är 30 000 kronor fram till den 31 maj.

Det säger Kristofer Lundberg, ansva­rig för Rättvisepartiet Socialisternas och Offensivs insamling till CWI i Sydafrika (Democratic Socialist Movement).
Massakern på strejkande gruvarbetare i Marikana ifjol var en vändpunkt i Sydafrikas historia. Arbetar­klassens svar var en enorm strejkvåg i gruvorna, bland lantarbetare och andra. Och det blev inledningen på bygget av ett eget politiskt parti för arbetare.
DSM spelade en enastående roll under gruvstrejken, genom att ­hjälpa till med att bilda oberoende strejkkommittéer och att sprida strejken.

CWI har en lång tradition av kamp i Sydafrika – från kampen mot apartheid och striderna för att bygga upp ANC och fackföreningsrörelsen Cosatu till dagens kamp.
DSM spelar nu en nyckelroll i ­bildandet av det nya arbetarpartiet WASP, Workers’ and Socialist Party (Socialistiska arbetarpartiet).
Lanseringen av WASP den 21 mars blev en stor succé.
Över 500 lokalinvånare, gruvarbe­tardelegater, aktivister från fackföre­ningar och kampanjer fyllde möteslokalen i Pretoria. Alla fick inte plats och en del fick lyssna på mötet ute på ett angränsande fält.
Det är ingen tvekan om att WASP slår an ett ackord hos arbetarklas­sen. Lanseringen oroar samtidigt etablissemanget – ANC och deras partner i regeringen, Cosatuledningen och storföretagen. En ny kraft ­träder fram. Arbetarklassen organiseras och förbereder en mäktig utmaning mot status quo. Socialismens idéer omfamnas igen.

Mötet leddes av Weizmann Hamilton, DSM:s generalsekreterare. Andra talare var Mametlwe Sebei (WASP-talesman & i DSM:s ledning), Elias Juba (ordförande i den landsomfattande gruvarbetarkommittén), Efraim Mphahlela (ordförande i Nationella Transportrörelsen NATAWU), Elmond Magedi (Socialist Youth Movement), Liv Shange (DSM) och Joe Higgins (Socialist Party, parlamentsledamot i Irland).
Arbetardelegater från en rad gruvor och arbetsplatser talade också: Bland annat från Klerksdorp uran, Kumba järnmalm i Northern Cape, Bokoni Platinum, Gold Fields KDC, Harmony Gold, Mpumalanga kolgruvor, Anglo Gold Ashanti.

WASP:s politiska plattform sammanfattas i det fempunktsmanifest som antogs:
  • Sparka ut miljardärerna. Förstatliga gruvor, storjordbruk, banker och storföretag. De statliga företagen ska stå under demokratisk kontroll av arbetarklassen och arbetarområden. Demokratisk planering av produktionen för sociala behov, inte vinst.
  • Gör slut på arbetslösheten. Skapa socialt viktiga arbetstillfällen för alla som söker arbete. Kämpa för en skälig lön på 12 500 rand per månad (8 800 kronor).
  • Stoppa vräkningar och avstängning av el & vatten – för massiva investeringar i bostäder, el, vatten, sanitet, vägar, kollektivtrafik och sociala tjänster.
  • För offentligt finansierad, gratis utbildning från förskola till universitet.
  • För offentligt finansierad fri sjukvård tillgänglig för alla.
WASP står för arbetarpolitiker på arbetarlön, mot alla former av korruption och privilegier.

Democratic Socialist Movement  behöver stöd för att kunna fortsätta gå framåt och för att kunna ge full uppbackning till WASP. Lanseringen av WASP har fått stor uppmärksamhet i Sydafrika (läs mer på CWI:s hemsida: socialistworld.net).
Nu är siktet inställt på de nya ­klasstrider som väntar och valen nästa år, där WASP kommer att ställa upp. Sydafrika har skakats om och kommer inte att vända åter.
Offensivs redaktion

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!