CWI: Internationell kamp mot rasism

2010-06-09 13:25:15
Flera blockader har stoppat nazister i Tyskland den här våren, rapporterade tyska socialister på diskussionen om högerextremism och rasism på det europeiska ungdomsmöte som CWI höll i Bryssel i maj.

Committee for a Workers’ International (CWI) – den international som Rättvisepartiet Socialisterna (RS) tillhör – har en lång historia av antirasistisk kamp.

– Mot rasism spelar klasskamp en avgörande roll. Socialdemokratins högerkurs och vakuumet av ett kämpande vänsteralternativ till högerpolitiken öppnar vägen för rasistpartier runt om i Europa, inledde Mattias Vander Hoogerstraete från CWI i Belgien diskussionen.
I valet till Europaparlamentet gick högerextrema partier framåt i nära hälften av EU:s medlemsländer. Sverige hör till de EU-länder där högerextremisterna har gått framåt, enligt Expo, även om Sverigedemokraterna inte lyckades ta något mandat.

Även i landsomfattande val har vissa rasistpartier gått framåt det senaste året.
Samtidigt som de ”rödgröna” gick kraftigt framåt i regionalvalen i Frankrike i mars, vann högerextrema Front National (FN) i Frankrike framgångar på proteströster mot Sarkozy. Totalt fick FN 9,4 procent, men i två regioner över 22 procent!
”Framgångarna för Front Nationals antiimmigrant-retorik är särskilt generande för Sarkozy som försökt reducera de högerextremas röster ge­nom att adoptera en hårdför attityd mot papperslösa invandrare”, citerar Expo France24 den 23 mars.
Detta bevisar återigen hur etablerade partier tenderar att ta över rasist­partiernas politik, vilket bara göder dem ännu mer.
När ”Socialist”-partiet i Ungern röstades bort i april fick högerpartiet Fidesz tvåtredjedels majoritet och fas-cistiska Jobbik 17 procent (47 mandat). Jobbik gick till val på att ta itu med ”zigenarkriminaliteten” och har sin våldsamma gren organiserad i ”ungerska gardet” som är ansvariga  för flera mord.

I Italien deltar Berlusconis högerpopulistiska parti Il Popolo della Libertà i regeringsmakten med rasist- iska Lega Nord. Italien upplever nu sin värsta politiska kris sedan 1990-talet och i de regionala valen i maj gick Lega Nord framåt.
I Holland, som genomför val i dagarna, har den korade vinnaren, den liberalkonservative Mark Rutte, sagt sig kunna tänka sig att bilda regering med Geert Wilders rasistiska Frihetsparti.
Vad än de etablerade partierna i Sverige säger nu innan valet, kommer de att öppna upp för ett samarbete med Sverigedemokraterna (om de skulle komma in) om de tjänar på det.
– Rasistpartier vinner mandat på missnöjesröster. Gentemot dessa väljare måste vi föra öppna diskussioner och förklara att det behövs en gemensam kamp mot rasism och högerpolitik – men mot rasistpartierna och nazister måste vi ha en helt annan attityd, med protester och blockader visar vi vår nolltolerans, sa Mattias fortsättningsvis.

– I Tyskland har vi kunnat genom­föra flera blockader mot nazister den här våren; Dresden, Rostock, Berlin … Die Linke [det vänsterparti där CWI i Tyskland, SAV, ingår] har också agerat bra och slutit upp, berättade Sebastian, SAV.
Sebastian berättade även att nazisterna i Tyskland systematiskt ­kopierar allt från vänstern – till och med antifascisternas logga!
Rasisters och nazisters ställningstaganden är inte bara åsikter, utan tar sig också våldsamma uttryck där de går till attack mot invandrare, hbt-personer eller minoritetsgrupper som romer.
På Irland marscherade 3 000 människor mot rasism i april efter mordet på 15-åriga Toyosi Shitta-bey. CWI-sektioner i Sverige och internationellt har protesterat och skyddat asylsökande och minoritetsgrupper utsatta för nazisters våld.
Nazism och rasism kan pressas tillbaka, särskilt genom massrörelser mot alla former av högerpolitik.
– Under universitetsockupationen i höstas hörde man inte ett knyst från rasisterna, berättade till exempel Jan Rybak från CWI i Österrike.

En våg av rasistiska attacker sköljde över Europa på 1990-talet. Svaret från CWI (i Sverige RS) och International Socialist Resistance (i Sverige Elevkampanjen) var då att sätta upp Ungdom mot Rasism i Europa (URE) tillsammans med Blok Busters i Belgien. Hela 45 000 ungdomar från hela Europa samlades då till en jättedemonstration i Bryssel den 24 oktober 1992. Det ledde också till att nya antirasistorganisationer bildades.

Hur kan vi göra ungdomskampen och kampen mot rasism mer internationell idag?
En väg är att låta den internationella protestveckan den 21-26 juni, som går under parollen ”Vi vägrar betala kapitalismens kris”, också bli en protest mot Fort Europa och mot rasistiska och fascistiska partier samt för rätten till asyl och för internationell solidaritet.
Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!