CWI kom in i EU-parlamentet

2009-06-10 15:21:28
”Just stigit upp. Med extra sting i steget. Fantastisk dag att vara socialist.” /Pat.
”Jag hörde nyss nyheter­na. Jag hoppades att du skul- le vinna EU-mandatet, jag är helt lycklig, det finns nån rättvisa i världen. Jag kan inte tro det, media hade räknat bort dig totalt, vilken underbar morgon. Min dag på jobbet blir mycket lättare efter att ha hört om din otroliga seger.” /Gert.

”Första gången jag röstat på en socia­listisk kandidat och kolla vad som hände! Vi har saknat dig i parlamentet och jag är så nöjd att du nu ska till Europa. Ge dom av bara fan.” /PJ.
”Bra gjort, Mr Higgins, inte dåligt för en ’misslyckad person’ enligt Bertie. Jag tror vi vet vem som är misslyckad” /Conor.
Det här är bara några av de många kommentarer som kom till Socialist Partys kontor på morgonen efter va­let. Den sista påminner oss om att den misskrediterade tidigare premiärministern Bertie Ahern en gång kallade Joe Higgins för en ”misslyckad person” med en ”misslyckad ideolo­gi”. Hur saker har förändrats!
Joe Higgins otroliga seger i Dub­lins EU-valkrets, med 12,5 procent av förstahandsrösterna slog han Sinn Féin och besegrade två sittande ledamöter av Europaparlamentet, blev avslutningen på en dramatisk helg med fantastiska valresultat för Socia­list Party på Irland.
Utöver segern i EU-valet – i lokalvalen i Fingal (en del av Dublin) tog Clare Daly flest röster i Swords valkrets med 3 192 röster (över 20 procent) och omvaldes; på samma sätt vann Joe i Castlerock med 3 787 röster (28 procent). Partiet tog 2 747 röster i Mulhuddarts valkrets, vilket gjort att Ruth Coppinger enkelt omvaldes.

Socialist Party fick ansenliga röstetal överallt, men gjorde viktiga framsteg, med Terry Kelleher invald i Balbriggan kommunfullmäktige i norra Dublin och Frank Gallagher i Drogheda kommunfullmäktige.
Tyvärr tappade vi med knapp marginal Mick Murphys plats i Tallaght Central i södra Dublin, med 200 röster. Kamraterna hade en mycket bra valkampanj och i de områden Mick är aktiv fick vi över 20 procent, med totalt 2 159 röster. Men Tallaght har slagits samman till en större valkrets och nya gränser drogs upp ifjol.
Vår kommunfullmäktigeledamot Mick Barry i Cork omvaldes lätt och toppade valet med 2 096 röster (26,5 procent). Vår andre kandidat i Cork, Dave Keating, fick 5,5 procent och partiets profil har stärkts avsevärt i Cork.

EU-valet försenades på grund av en omräkning. När morgontimmarna kom stegrades spänningen. Det var tydligt att slaget om det tredje manda-tet skulle bli ett kungaslag mellan Socialist Party och Fianna Fáil, det stora kapitalistiska partiet på Irland som suttit i regeringen i 12 år, mellan Joe Higgins och den tidigare ministern Eoin Ryan.
Ryan ledde med 11 000 röster. Sinn Féins EU-parlamentsledamot Mary Lou McDonald, som av Socia­list Party förpassats till femte plats, skulle slås ut och då skulle hennes röster överföras till Ryan eller Higgins eller inte till någon, beroende på väljarnas val.
Av McDonalds 55 429 röster behövde Joe Higgins få en större andel än Ryan för att nå ikapp. Tecknen var att en hög andel av hennes väljare inte ville överföra röster till någon, vilket skulle försvåra för Joe.

Då kom ögonblicket när McDonalds röster fördelats och räkningen var avslutad, vi bara väntade. En del Socialist Party-medlemmar och anhängare, liksom några från Fianna Fá­il, samlades runt valfunktionärernas podium. Funktionärerna som hade räknat röster hela dagen började då strömma hem och lämnade båda gruppernas anhängare och deras öden bakom sig.
Om överföringarna skett som förväntat borde det leda till att Joe skulle vinna, men möjligheten att en stor andel röster inte överförts alls skulle kunna krossa detta scenario. Och det finns alltid möjligheten till det ovänta­de. Den ansvarige funktionären närmade sig podiet.
Med sin uppskruvade mikrofon tillkännagav funktionären att Joe hade fått ytterligare 22 201 röster. Folk stod i spänning eftersom det var min­dre än vi ville. Skulle Ryan gå om igen med fler överförda röster? Men när det stod klart att Ryan bara fått 5 426 röster, efter några sekunder, insåg vi att vi hade gjort det, att Joe var vald, den förste CWI-medlemmen i EU-parlamentet. Även om nästan hälften av McDonalds röster inte fördes vidare vann Joe med 5 410 rösters marginal.

Både lokal- och EU-valen blev en katastrof för regeringspartierna Fianna Fáil och de Gröna och nu är regeringen på fallrepet. Vi kommer med mer rapporter om den ekonomi-ska och politiska situationen på Irland och om vad Socialist Party ska göra i kommande artiklar, men just nu vill vi bara registrera denna historiska se­ger.

Socialist Party, CWI i Irland

 Socialist Party/Joe Higgins▼

Socialist Party är Rättvisepartiet Socialisternas systerparti på Irland.
Joe Higgins, från Socialist Par-ty (CWI Irland), satt tidigare i irländska parlamentet och där blev han känd som den enda verkliga oppositionen.
Han spelade en framträdande roll i den segerrika nej-kampanjen mot Lissabonfördraget ifjol.
I helgen valdes han också in i Fingals kommunfullmäktige (Dub­lin), där Socialist Party nu har tre ledamöter mot tidigare två.

 Nej till Lissabonfördraget ▼

Joe Higgins valframgång har helt gått de svenska journalisterna förbi. När Irland röstade nej i folk­omröstningen om Lissabonfördraget för ett år sedan framställ- de media nyliberalen Declan Ganley och hans parti Libertas som en avgörande faktor. Ganley fick till och med en massa media­uppmärksamhet när han besökte Sverige tidigare i vår för att starta ett parti här.
Nu skriver Rolf Gustavsson i Svenska Dagbladet: ”Förutsätt­ningarna för ett irländskt ja till Lissabonfördraget i höst verkar ha förbättrats avsevärt i och med det politiska fiaskot för Declan Ganley, nej-sidans ledande personlighet…”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!