CWI:s sommarskola: Grekland i fokus

2011-08-03 20:59:45
På årets CWI-skola i Belgien deltog 350 personer från över 30 länder. Mötet om krisen och kampen i Grekland var ett av de mest uppskattade. Andros Payiatsos, ordförande i Xekinima (CWI i Grekland) inledde diskussionen.
Andros berättade att på grund av arbetarnas och ungdomens ilska mot de styrande tvingas politikerna på rymmen var än de visar sig.
Ett färskt exempel är när grekiska parlamentsledamöter tillsammans med europeiska kollegor åt en furstlig middag på en av Korfus lyxrestauranger. Så fort det blev känt vilka som samlats till middag dök hundratals människor upp utanför restaurangen. Pamparna fick snabbt ta till flykt – i helikopter.

Andros förklarade att det som kallas räddningspaket inte syftar till att skydda det grekiska folket, utan snarare handlar det om att rädda bankerna. Och trots påstådda räddningsinsatser och väldiga uppoffringar förvärras det ekonomiska läget.
– Även innan attackerna levde de grekiska massorna under svåra villkor. Minimilönen var inte högre än 670 euro i månaden (6 100 kronor) och 65 procent av pensionärerna fick försöka klara sig på 600 euro (5 400 kronor) eller mindre i månaden.
– Men nu halveras arbetarnas löner. Minimilönen sänks till 520 euro i månaden (4 700 kronor) och pensionerna till 500 euro (4 500 kronor) och statliga bolag slumpas bort.

– I juni deltog nära en tredjedel av befolkningen i två generalstrejker och mobiliseringar på stadstorgen runt om i Grekland. Två miljoner människor har också deltagit i ”vi vägrar betala”- kampanjer.
– Från första stund var Xekinima en del av de ”indignerades” rörelse som också hade  inslag av patriotism och anti-politik. Men vi poängterade vikten av en socialistisk och internationalistisk hållning och politik.
– Efter en månad av debatt och diskussioner på torget antogs en programförklaring som i mångt och mycket påminner om vad CWI i Grekland står för:
  • Ner med ”trojkan” (EU, IMF och ECB) och dess diktat.
  • Fäll regeringen.
  • Bygg band till arbetarkampen.
  • Vägra betala skulden – förstatliga bankerna.
  • Ställ ekonomin under folkets demokratiska kontroll.

De etablerade vänsterpartiernas och fackens brist på ledning och alternativ har hittills räddat regeringen.
– Det politiska tomrummet till vänster återspeglas i att närmare hälften av befolkningen anser att det inte finns något parti värt att rösta på. Det i sin tur visar hur viktigt det är att fortsätta kampen för ett nytt socialistiskt massförankrat arbetarparti, avslutade Andros och förutsåg nya stora kamputbrott i Grekland under hösten.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!