Dags för hyresuppror på Järva

2010-09-01 15:36:55
Nätverket Järvas Framtid drar nu liksom Rättvisepartiet Socialisterna igång en ny pro-teströrelse mot de stora hy- reshöjningar som väntar efter påbörjade renoveringar.

Rättvisepartiet Socialisterna i Husby listar tre starka skäl för ett hyresuppror.

1. Hyreschock efter renovering: Svenska Bostäder har meddelat alla hyresgäster att hyran ska höjas med cirka 800 kronor för en trea efter renoveringarna. Det blir värre – i första kvarteret som förhandlats på Bergengatan i Husby blir höjningen 1 010 kronor! Inom Fabege i Tensta och Rinkeby höjs hyran dubbelt så mycket!
Detta är helt orimligt, därför att:
– Vi har hittills inte fått det löpande underhåll vi redan har betalat för i alla år – och nu tar de i många fall dessut­om i mer än nödvändigt med stambyten och badrumsrenoveringar även där detta inte behövs på länge än.
– Energisparåtgärder sänker bolagets kostnader, då ska inte hyran upp.
– Beskattningen av hyresrätter är grovt orättvis.

2. Enorm skatteorättvisa: Medan valdebatten handlar om skatten för de allra dyraste villorna sägs inget om den största orättvisan. Enligt Hyresgästfö­reningen, SABO och Fastighetsägarna drabbas hyresrätter, både nya och gam­la, av 2 000 kronor mer i skatt per 100 kvadratmeter än både bostadsrätter och villor – varje månad! För en trea på 82 kvadratmeter är skillnaden 1 640 kronor – varje månad, nästan 20 000 kronor varje år!
Den största förklaringen är att hyresgäster inte kan göra skatteavdrag för räntan på bolånen. Dessutom har högerregeringen tagit bort den lilla kompensation som fanns i form av ränte- subventioner eller nyproduktionsstöd. När regeringen för två år sedan tog bort fastighetsskatten för villaägare gjordes samtidigt nyproduktionen av hyresrätter i ett slag 30 procent dyra­re!

3. Nya, högre krav på vinst: Ovan- på allt detta sviks hyresgästerna än en gång, då Hyresgästföreningen, fastighetsägare och politiker har gjort upp om att allmännyttan inte längre ska va­ra hyresnormerande, utan nu ska förhandlas med utgångspunkt från både allmännyttan och de privata fastighets­ägarna. De kommunala bostadsbolagen ska dessutom bedrivas ”enligt af- färsmässiga principer och åläggas marknadsmässiga avkastningskrav, vilket innebär ett avsteg från självkostnadsprincipen och förbudet mot att driva företag i vinstsyfte i kommunalla­gen (Regeringskansliet)”.
Dessutom införs utöver högre vinstkrav på allmännyttan även lägeshyror.

Nätverket Järvas Framtid har inbjudit alla partier i Svenska Bostäders styrelse för att lyssna till Husbyborna.
Enligt pressekreteraren Anna Westerstrand på Hyresgästföreningen har denna tagit upp skatteorättvisan med såväl Anders Borg och Mats Odell i regeringen som med riksdagspartierna.
– Ingen har haft några invändning­ar mot vårt sätt att räkna.
Enligt en enkät i Hem & Hyra medger Moderaterna ”en obalans i beskatt­ningen” som ”bör korrigeras på sikt”, medan KD och C vill utreda.
Medan S och V ”vill utreda neutralitet (i beskattningen)” lovar den rödgröna bostadsuppgörelsen bara sänkt fastighetsskatt för flerbostadshus med 500 kronor per år, vilket motsvarar en fyrtiondedel (1/40) av skatteskillnaden.
– Det kostar ju ganska mycket, sä­ger skattexperten Maria Bergendahl-Gerholm (S) till Järvas Framtid och avslöjar var skon klämmer.
Därutöver vill de rödgröna anslå fy­ra miljarder kronor på två år i stöd för upprustningen av miljonprogrammet, med maximalt 50 000 kronor per lägenhet, vilket inte lär räcka så långt.
Med en likvärdig beskattning skulle vi kunna få en renovering av våra hyresrätter till oförändrad eller sänkt hy­ra. Låt de rika, som fått skatten sänkt, betala.
Arne Johansson

Demonstrera mot 1 000 kr i höjd hyra i Husby!

Onsdag 8 sept kl 18
Samling vid Trondheimsg. 26-32 (den s k referensgården)


Nätverket Järvas Framtid

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!