Dags för låglönesatsning

2005-12-15 20:00:00
Nu är det dags för höjda löner! År efter år finns det aldrig pengar till löneökningar, men samtidigt får de rika alltmer. Se på vinsterna för storföretagen. Prognosen är att de svenska börsnoterade företagen i år får en vinst på 520 miljarder kr. Det är en ofattbar summa. Man kan jämföra med att den totala lönesumman för de ca 1 miljon anställda i alla Sveriges kommuner och landsting ligger på drygt 200 miljarder kr!

Vinsterna är så enorma att företagen inte vet vad de ska göra av pengarna. Istället för att investera i ny teknik, för fler och säkrare jobb, plockar aktieägarna istället ut pengar ur företagen. Dessutom i en ökande takt. År 2006 beräknas börsföretagen dela ut ofattbara 170 miljarder till aktieägarna. Bara aktieutdelningen skulle nästan räcka till en fördubbling av lönerna för en miljon anställda i kommuner och landsting!

Läget är alltså sällsynt bra för en framgångsrik lönekamp. Och speciellt för en satsning på de lågavlönade!

Som ett första steg måste ingångslönerna höjas – liksom slutlönerna. Om Umeå kommun skulle höja ingångslönerna till 17 000 kr/mån, skulle ca 1 100 kommunanställda direkt beröras. Kostnaden skulle ligga på ca 11 miljoner kr. Det är en liten summa mot bakgrund av att Umeå kommunkoncern i år beräknas få ett överskott på nästan 300 miljoner kr.

Förutom höjda ingångslöner måste det även till höjda slutlöner. Idag kan en anställd som jobbat 28 år, t ex inom vården, tjäna 18 788 kr/mån. Det är orimligt lite. Åren i yrket måste märkas även på lönen. Därför krävs en rejäl lönetrappa. Ingen borde idag ha mindre än 22 000 i slutlön. Ett sådant system skulle öka arbetsglädjen och även få fler ungdomar att välja yrken inom bl a vård och omsorg.

Rättvisepartiet Socialisterna driver en kampanj för höjda löner, främst i de lågavlönade och kvinnodominerade yrkena. Det finns enorma resurser både till löneökningar och för upprustning av offentliga sektorn. Men även för de lågavlönade privatanställda, t ex inom handeln och hotell & restaurang. Nu gäller det att ta strid om vart resurserna ska gå.

Tomas Westerström – undersköterska, Gunnar Frohm – vårdbiträde, Veronika Nordenström – vårdbiträde, Gun Sandström – lokalvårdare, Helen Bergsten – förskollärare, Lena Holmlund – lastbilschaufför, Per-Olof Johansson – skötare, Carola Bodén – fd handelsanställd, Lena Lindström – undersköterska, Andreas Bengtsson – butiksanställd, Gunnar Karlsson – rörmokare, Åsa Eriksson – vårdbiträde, Per Lundberg – vårdbiträde

Medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!