Dålig arbetsmiljö på vartannat företag

2007-10-24 15:12:38
Fackförbunden Sif och HTF har presenterat en ny undersökning av arbetsmiljön för tjänstemän i större delen av det privata näringslivet.
Närmare 2 400 arbetsmiljöombud från HTF och Sif över hela landet har besvarat frågor om sin arbetsmiljö och hur arbetsmiljölagens (AML) krav fungerar i praktiken på arbetsplatsen. Resultaten var alarmerande.
75 procent av företagen bryter mot arbetsmiljölagen. Konsekvenserna blir belastningsbesvär och stressrelaterad ohälsa för de anställda. Endast 25 procent av arbetsgivarna gör regelbundna undersökningar av arbetsmiljön.
Enligt AML har arbetsgivaren skyldighet att göra undersökningar och uppföljningar av arbetsmiljön för att förhindra arbetsskador.
50 procent av arbetstagarna saknar ergonomiska hjälpmedel.
Niclas Söderholm

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!