Danmark: Massiv kritik mot ”lymmelpaketet”

2009-12-02 16:56:03
Samtidigt med nedräkningen inför klimattoppmötet i Köpenhamn för- bereder sig de danska
högerpolitikerna med ett nytt lagpaket som ger polisen extra befogenheter, med tiodubblade böter och även fängelsestraff för dem som ”inte lyder polisens order”.

Den danska regeringens nya lagförslag, ”lømmelpakke” (vilket betyder ”lymmelpaketet”!) väntas bli igenomklubbat innan klimattoppmötet. La­gen ger polisen rätt att gripa personer och häkta dem i upp till tolv timmar utan misstanke om brott. Dessutom införs böter på upp till 5 000 danska kronor (cirka 7 000 svenska kronor) för dem som inte lämnar en demonstra­tion när polisen beord­rar detta. Högerpartiet Venstre, som har designat paketet med stöd av de konservativa och rasis­tiska Danskt folkeparti – vilka applåderar lagförslaget högljuddast – säger att man avskaffar ”ungdomsrabatten” (!) som funnits i bötessystemet. I praktiken kommer bötesbeloppen i snitt att tiodubblas. Lagpaketet innehåller också höga fängelsestraff för den som ”hindrar polisens arbete”.
Som en förberedelse har polisen investerat i en splitterny polisanläggning som ska kunna rymma 500 eller fler gripna. Denna mångmiljonsatsning har retat gallfeber på många som samtidigt ser hur barnomsorgen rustas ned och klyftorna ökar.

Den danska miljörörelsen såväl som fackföreningar och enskilda danskar har bemött förslaget med massiv kritik. Det är uppenbart att det är ett sätt att skrämma folk från att demonstrera, inte bara under klimattoppmötet utan över huvud taget framöver – en slåen­de rädsla för protester mot högerpolitik, ökad rasism och kritik mot högerregeringen.
Kritiken från stora delar av fackföreningsrörelsen har inte va­rit nådig.
– Det är på gränsen till polisstatsmetoder, säger Per Christensen, facklig sekreterare i fackför- bundet 3F.
Även domare och jurister har kritiserat lagförslaget eftersom det är rättsligt osäkert. Till dessa hör Cepos-juristen Jacob Mchan­gama från Amnesty International och Østre Landsret från Institut for Menneskerettigheder samt o­taliga advokater som kritiserar lømmelpakken.
Personer som inte begått brott kommer att kunna gripas enbart för att de befinner sig i en demonstration, vid sidan av en demonstration, cyklar förbi en de- monstration eller godtyckligt bedöms vara en del av demonstrationens uppsåt.
Civil olydnad blir i princip o­lagligt och brott som i vanliga fall ses som bötesbrott förvandlas till fängelsebrott.

Många frågar sig om de lever i ”en demokrati eller i en demokratur?”, en fråga som har rests på debattsidorna. Trots den formella åsiktsfriheten – som finns i en demokrati – tillåts politiker och polismakten att ta sig rätten att begränsa vilka åsikter som får komma fram, med konsekvensen att de som utnyttjar sina grundlagsskyddade rättigheter kan hamna i fängelse – som i en diktatur.
När det danska parlamentet behandlade lagförslaget i den an­dra omgången av totalt tre, samlades hundratals demonstranter utanför på Christinsborg och skanderade ”Væk med Lømmelpakke!”.
– Jag trodde det var ett skämt när jag först hörde om lagförslaget, säger Signe Olsen, lärare och medlem i Enhedslisten.
– Om de tror att de ska kunna skrämma oss från att demonstre­ra så tror de fel!, säger Olsen bestämt.
Kritiken mot lagen är massiv och mycket talar för att sista or­det inte har sagts i frågan.

Mattias Bernhardsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!