Danmark: Regeringens blåa politik kräver svar från arbetarrörelsen

2012-10-09 02:35:32
I fjol kom en ny regering under ledning av Socialdemokraterna till makten i Danmark. Många hoppades på en uppgörelse med den tidigare högerregeringens rasism och nedskärningar i välfärden.

Men istället förde den ”röda” regeringen nästan från dag ett, en politik som inte på något sätt skiljer sig från sin borgerliga föregångare. Det fanns ingenting av den utlovade kickstarten av ekonomin och att skapa arbetstill­fällen.
Människor på transfereringsinkomster anklagas för att vara ”lata” och tvingas till alla möjliga menings­lösa former av aktivering, incitament, etc, som inte leder till verkliga heltids­arbeten.

Det ser ännu värre ut nästa år. Hittills har Danmark varit relativt stabilt under krisen för kapitalismen, men ”grekiska förhållanden” med fattigdom och massarbetslöshet hotar igen.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) och kompani gör precis som de andra högerregeringarna i Europa. Hon följer EU:s finanspolitiska pakt med dess nedskärningspolitik och låter oss betala för deras kris.
Den antagna skattreformen omfördelar kraftigt från bidragstagare till de rika. Från 1 januari 2013 får tusentals bidragstagare antingen betydligt lägre kontantbidrag eller ställs helt utanför.
Enhedslistans Johanne Schmidt-Nielsen hade helt rätt i sin kommen­tar på natten när skatteuppgörelsen med de borgerliga undertecknades, att ”denna regering pissar på oss.” Låt oss fullfölja detta: Om denna regering pissar på oss, måste vi svara med kamp!
Fackligt förtroendevalda visade i juni att de kunde stoppa stölden av arbetsfria helgdagar. I dessa dagar har de anställda på flera vårdhem i Århus strejkat och fått stopp på nedskärningar.

Över hela Europa genomförs generalstrejker och militanta massdemonstrationer mot den borgerliga krispolitiken, inklusive i Portugal, Grekland och Spanien. Även i vårt grannland Sverige finns en stark rörelse för ett slut på privatiseringar av välfärden.
Här har Enhetslistan med nästan 10 000 medlemmar och ännu fler sympatisörer ett stort ansvar att mobilisera och organisera motståndet på gator och arbetsplatser och använda sina platser i parlamentet för att avslöja denna ”röd-blå” regering och dess antisociala politik. Dagens demonstration (den 2 oktober) är en start i denna match.
Trycket måste läggas på LO att bryta med Socialdemokraterna och deras antiarbetarepolitik. Detta kan leda till en total brytning med det kapitalistiska systemet och kampen för ett socialistiskt samhälle, där människan står i centrum, inte vinsten för ett fåtal!
Aktiv kamp mot kapitalistisk krispolitik i hela Europa! Ett socialistiskt samhälle är möjligt!
Översättning av CWI:s flygblad   på demonstrationen vid folketingets öppnande i Köpenhamn den 2 oktober

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!