Danmark: ”Vi kämpar för högre lön och fler händer i vården”

2008-05-07 12:53:16
Under den danska vårdstrejken och på 1 maj i Köpenhamn träffade Offensiv Charlotte Falk, barnmorska på Hvidovre Hospital Eva Skovrind, barnmorska på Roskilde Sygehus.

Varför har ni gått i strejk?
– En anledning: Högre lön. Offentliga sektorn ska inte vara en kvinnofälla. Vi kräver 15 procent i lönehöjning och att man tillsätter en likalönskommission för jämställda löner på arbetsmarknaden, svarar Eva.
– Arbetsgivarna har lagt ett bud på 12,8 procent. Med tanke på prisökningarna är det ingen lönehöjning alls! Vårt krav är 15 procent på tre år, men vi är borde förstås få 20-25 procent! Dessutom fattas det tusentals barnmorskor i Danmark. Vi behöver fler händer i vården, berättar Charlotte.

Hur går det då? Vad gör ni?
– Vi är väldigt aktiva och kämpar tillsammans! Vi ordnar manifestationer och protesterar. Strejken har stort stöd, jag tror det ligger på över 80 procent, och vi har varit väldigt framgångsrika i media. Solidariteten är hög bland andra arbetargrupper, säger Eva.

Stödjer verkligen alla er?
– Pedagogerna slöt nyss ett avtal på 12,8 procent, så deras fack försöker pressa oss att skriva på samma. Men vi ger oss inte!, hälsar Charlotte.

Har ni något att hälsa de strejkande vårdanställda i Sverige?
– Jag önskar all lycka till våra kamrater i Sverige! I Danmark jämför man allting med hur det är i Sverige eftersom det är våra närmaste grannar. Går det bra för er så hjälper det oss. De finska sjuksystrarna fick ju 25 procent och det gav oss mod till att kräva mer, säger Eva.
– Ja vi måste stå enade. Men det är oerhört odemokratiskt att inte de svenska fackmedlemmar får rösta om avtalet är tillräckligt bra. Det är chockerande, svarar Charlotte Falk.

Bilbo Göransson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!