Danska valet: Socialdemokraterna tar över efter högern • Enhedslistens bästa val någonsin

2011-09-19 14:45:30

foto: Jens Rost


På torsdagsnatten den 15 september stod det klart att Danmarks högerregering (Venstre och Konservative med stöd av Dansk Folkeparti) faller och att Socialdemokraterna kan bilda nya regering. Förhandlingar pågår med Radikale Venstre och Socialistisk Folkeparti. Det socialistiska partiet Enhedslisten, som gjorde sitt bästa val någonsin, blir troligt stödparti.

Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val på 100 år och även Socialistisk Folkeparti (som Vänsterpartiet) backade men kan bilda regering tack vare att borgerligt liberala Radikale Venstre och Enhedslisten ökade. Enhedslisten, som är det enda parti som utmanat högerpolitiken och rasismen gjorde ett rekordval med åtta nya mandat till 12 (6,7 procent). I arbetarstadsdelen Nörrebro i Köpenhamn ökade de från 12 till 27 procent.

Efter tio år med högerregeringen fick folk nog.
I augusti kom en studie som visade att klyftorna i Danmark ökat dramatiskt. På sju år har antalet fattiga danskar ökat med 108 000 personer. Samtidigt lät nästan alla andra partier, även Socialistisk Folkeparti, det rasistiska Dansk Folkeparti sätta den politiska dagordningen med prat om Muhammedkarikatyrer, slöjförbud och gränsvakter på Öresundsbron.
Till och med under valrörelsen öppnade Socialistisk Folkeparti upp för ett ”praktiskt samarbete” med Dansk Folkeparti.

Men i denna valrörelse dominerade inte invandrings- och integrationsfrågor utan ekonomin, arbete, välfärden och även frågor som kulturstöd.
De flesta bedömare har på förhand pratat om att den nya regeringen inte kommer att innebära någon kursändring vara sig ekonomiskt eller vad gäller den hårda flyktingpolitiken – något S-ledaren Helle Thorning-Smith uttalade innan valnatten.
Innan valet slöt Radikale Venstre avtal med högerregeringen om att försämra pensionen, förtidspensionen och arbetslöshetsersättningen.

I de överläggningar som nu inletts om hur den nya regeringen ska formas kommer Socialdemokraterna göra allt för att få med sig Radikale Venstre och det troliga är att Socialistiskt Folkeparti slutligen kommer ge efter på det mesta.
Mycket tyder på att glädjen över att ha fällt den gamla höger-regeringen snabbt kan omvandlas till besvikelse då det framgår att den nya regeringen ämnar hålla kursen. Den nya regeringen kommer snart lansera att en extra timmes arbete i veckan införs för att finansiera krisen.
Arbetslösheten ökar och det kommande året kommer 38 000 långtidsarbetslösa förlora sin ersättning.

Att Enhedslisten är berett att stödja den nya regeringen även kanske berett att ta ministerposter är ytterligare ett bevis på kursen högerut.
–  Vi har visat att det lönar sig att förnya utan att göra avkall på våra principer, säger Frank Aan, politiker i Köpenhamn för Enhedslisten till tidningen Politiken när han förklarar hur de blivit mer ’konkreta’:
– Istället för att säga att de rika ska betala så säger vi nu att skattesänkningarna ska rullas tillbaka. Istället för att säga att bankerna ska nationaliseras så säger vi nu att vi är emot stödpaket till bankerna.
Inom Enhedslisten finns många medlemmar som är kritiska till högerkursen och som vill ingripa i och stödja kamp underifrån.
Valresultatet visar att folk vill ha verklig förändring. Med den ekonomiska krisen och ett förändrat politiskt landskap går Danmark in i en ny period. 

Mattias Bernhardsson

Danska valet 2011 (resultatet 2007 inom parentes)
Venstre: 27,7 procent (26,3)
Konservative: 4,9 procent (10,4)
Dansk Folkeparti: 12,3 procent (13,9)
Liberale Alliance: 5,0 procent (2,8)
Kristdemokraterna: 0,8 procent (0,9)
Socialdemokraterna: 24,9 procent (25,5)
Socialistisk Folkeparti: 9,2 procent (13,0)
Radikale Venstre: 9,5 procent (5,1)
Enhedslisten: 6,7 procent (2,2)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!