Norge: Katastrofevalg både for SV og det høyre-populistiske og rasistiske FrP

2011-09-16 08:33:52
Arbeiderpartiet og det konservative Høyre gikk fram ved kommunevalget i Norge, mens det ble katastrofevalg både for Arbeiderpartiets samarbeidspartner i regjeringen, SV, og det høyre-populistiske og rasistiske FrP.
 
Såkalte "eksperter" i media spådde at valgdeltagelsen ville gå kraftig opp etter terroren, men den ble omtrent det samme som sist på rundt 60%. Motstanden mot terroren ga ikke utslag i økt støtte til partienes politikk eller etablissementet.
 
Arbeiderpartiet gikk kraftig fram rett etter terroren, og var på noen meningsmålinger oppe i rundt 40%. Arbeiderpartiet gikk fram blant ungdom. De gjorde et godt skolevalg. Mange AUF- ere ble valgt inn i kommunestyrene. Men på grunn av SV’s dårlige valg klarte ikke Ap å vinne de største byene.

I Trondheim, der en har hatt en tydeligere venstrepolitikk med forsvar av offentlig sektor, klarte Ap å beholde ordføreren. I Trondheim har en hatt den såkalte Trondheimsmodellen, et samarbeid mellom LO, Ap, SV og Rødt. I Oslo der det har vært jevne valg klarte ikke Ap å velte Høyre, på tross av framgangen. Ap fikk 31,7%.
 
Fremskrittspartiet ble valgets store taper. Det ble lagt merke til at Breivik har vært medlem av partiet i 10 år. Etter terroren kunne de heller ikke bruke islamofobi til å dra stemmer. Det ville høres ut som om de siterte Breiviks såkalte manifest. Den tidligere lederen Carl I Hagen sa rett etter terroren han han ville ha en kort etterforskning og at de fleste terrorister er muslimer. Dette sjokkerte mange. De fikk 11,4%, og gikk ned 6,1.
 
Hadde det vært stortingsvalg nå hadde de borgerlige tatt over. Høyre gikk mest fram. De økte med 8,8 prosentpoeng til 28%. Rett etter terroren stoppet Høyres framgang opp, og de gikk til og med noe tilbake, samtidig som FrP sank som en stein. Likevel klarte Høyre til slutt å vinne valget. Dette må regjeringen selv ta mye av ansvaret for som har fortsatt mye av Høyres borgerlige politikk etter at de tok over, og som ikke har stått for noe reellt alternativ som kan mobilisere mot høyresida. Det blir stadig vanskeligere å se forskjell på Arbeiderpartiet og Høyre. Men motstanden mot regjeringen gikk særlig ut over SV.
 
SV’s leder Kristen Halvorsen gikk av etter det dårlige valgresultatet. Hun har vært arkitekten bak det rødgrønne regjeringssamarbeidet. Men regjeringen har fortsatt den borgerlige politikken bare i mindre tempo. De har stått for fortsatte privatiseringer, konkurranseutsetting og dårlig kommuneøkonomi som har gått ut over offentlig sektor. De har ikke stått for noen sosialistisk politikk eller store reformer.
Det er skyhøye forskjeller mellom de fattigste og de rikeste, og andelen fattige barn har økt. Men også støtten til norsk deltagelse i krigene i Afghanistan og Libya har slitt på SV. SV ble stiftet på NATO- motstand. Mange SV- medlemmer har reagert på at støtten til bombing i Libya ble bestemt av ledelsen på udemokratisk måte uten diskusjon. SV vil nå antagelig prøve å velge en leder med større venstreprofil. Det finnes ingen tydelig venstreopposisjon i partiet eller vilje til å gå ut av regjeringen. Men etter å ha deltatt i regjering er de nå omtrent helt nede på sperregrensen på 4%. De gikk ned 1,8.
 
Men partiet Rødt, som har sine røtter i maoismen på 70- tallet, men der nå flere grupper inngår, feks. IS, det norske SWP, klarte ikke å fange opp velgerne som forlot SV. De fikk 1,5% og rundt 60 representanter rundt om i kommunene. Det er vanskelig å få øye på dem utenom det parlamentariske arbeidet. Men framgangen for venstreallianser som i Danmark eller Irland viser at det er stort potensiale for antikapitalistiske partier.
 
Et nytt arbeiderparti med en sosialistisk politikk, kunne mobilisert mot høyresida og den borgerlige nedskjæringspolitikken for de rike.

Elise og Trond Sverre Kolltveit

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!